Verenigde Staten classificeren Rusland niet als terroristische staat

De VS willen Rusland niet classificeren als een terreurondersteunend land. De regering in Washington ziet dit niet als de meest effectieve manier om Rusland verantwoordelijk te houden, zei communicatiedirecteur John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad. "We hebben er serieus naar gekeken", zegt hij.

De Amerikaanse regering heeft de mogelijke effecten onderzocht, deze ook besproken met externe deskundigen en is tot de conclusie gekomen dat een dergelijke classificatie een grotere belemmering zou kunnen vormen - bijvoorbeeld voor de inspanningen van niet-gouvernementele organisaties om humanitaire hulp te verlenen aan de bevolking van Oekraïne.

Uiteindelijk zou een dergelijke classificatie ook de rol van Oekraïne aan de onderhandelingstafel kunnen belemmeren als de onderhandelingen met Rusland uiteindelijk tot stand komen, zei Kirby. De Oekraïense regering had de Verenigde Staten opgeroepen om een dergelijke stap te zetten. Het Letse parlement heeft Rusland onlangs wel geclassificeerd als een staat die terrorisme ondersteunt.