Verenigd Koninkrijk: Tories kiezen Truss als opvolger Johnson

De Britse Tories willen vandaag bekendmaken wie de nieuwe leider van de Conservatieve Partij en dus premier wordt na het aftreden van partijleider Johnson.

Update 20.05 uur: De Britse minister van Buitenlandse Zaken Truss heeft de interne verkiezing van de partij voor het presidentschap van de conservatieve Tories gewonnen. Ze volgt ook premier Johnson op. De 47-jarige won overduidelijk in de stemming onder de 172.000 partijleden vann haar concurrent, ex-minister van Financiën Sunak.

Meer dan 57 procent van de stemmen ging naar Truss, terwijl ongeveer 42 procent van de partijleden Sunak steunde. Truss bedankte haar partijgenoten voor hun steun. Ook prees ze het werk van haar voorganger. Johnson deed Brexit, weerde de Labour Party af, zorgde voor een snelle introductie van het coronavaccin en verzette zich tegen de Russische president Poetin.

Truss wordt geassocieerd met de rechtervleugel van de Conservatieve Partij. Ze noemt oud-premier Thatcher als haar rolmodel. Truss is van plan de belastingen te verlagen ondanks de enorm hoge inflatie. Daarnaast zal ze naar verwachting binnen enkele dagen haar plannen presenteren om de stijgende elektriciteits- en gaskosten tegen te gaan.

Eerdere berichtgeving : De huidige minister van Buitenlandse Zaken Truss is favoriet en volgens peilingen heeft ze een ruime voorsprong op haar rivaal, ex-minister van Financiën Sunak. Tot 200.000 partijleden hebben de afgelopen weken kunnen stemmen over wie er naar Downing Street moet verhuizen. Johnson verlaat kantoor na talloze schandalen.

De 47-jarige Truss wordt toegewezen aan de rechtervleugel van de partij. In de interne verkiezingscampagne wist ze bijzonder goed te scoren met de belofte om de belastingen onmiddellijk te verlagen. In een BBC-interview dit weekend beloofde ze ook dat als ze zou worden gekozen, ze meteen met een plan zou komen om de hoge energiekosten aan te pakken.

Nadat de winnaar bekend is gemaakt, vindt dinsdag de wisseling in de top van de Britse regering plaats.