Man aangehouden wegens dragen hakenkruis tijdens protest op de Dam

Op de Dam zijn honderden demonstranten aanwezig voor een manifestatie tegen het kabinet van premier Rutte en het beleid dat wordt gevoerd in Nederland. Zo meldt AT5. 

Update 17.50 uur: Tijdens de demonstratie op de Dam van vanmiddag is een man aangehouden omdat hij een bord met een hakenkruis vasthield. De man was hier kort daarvoor al eens voor gewaarschuwd door de politie. Hij haalde het bord in eerste instantie naar beneden, maar stak hem even later weer de lucht in.

Eerder op de middag liet een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema al weten dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar de man.

Het hakenkruis-symbool, ook wel bekend als de Swastika, werd in de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw gebruikt door nazi-Duitsland. In Nederland is het openlijk dragen ervan verboden.

Eerdere berichtgeving:

De demonstratie wordt georganiseerd door Michel Reijinga, van Samen voor Nederland. Reijinga organiseerde onder de naam Nederland in Verzet vaker demonstraties het afgelopen jaar, tegen bijvoorbeeld de coronamaatregelen. Op de Dam zijn veel omgekeerde Nederlandse vlaggen aanwezig, het symbool van het boerenprotest. 

De demonstratie is om 12.00 uur op de Dam begonnen. Daar spreken onder andere Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie, Wybren van Haga van Belang van Nederland en Willem Engel van Viruswaarheid. Daarna lopen de demonstranten ongeveer twee uur door de stad.