Trump sneert terug: 'Biden is de vijand van ons land'

Op 8 november worden er verkiezingen gehouden in de VS. In de aanloop naar de zogenaamde midterms, komt oud-president Trump ook weer in beeld. Met zijn gebruikelijke vinnige tong haalde hij tijdens een campagnetoespraak uit naar zijn opvolger Biden - en schilderde hij zichzelf weer eens af als 'lijdend voorwerp'.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de huidige president Joe Biden bestempeld als een "vijand van het land". Tijdens een optreden voor supporters in de Pennsylvaanse stad Wilkes-Barre beschuldigde Trump zijn opvolger ervan "de meest gemene, haatdragende en verdeeldheid zaaiende toespraak te hebben gehouden die een Amerikaanse president ooit heeft gehouden".

Trump verwees naar de toespraak van Biden op donderdag in de agglomeratie Philadelphia in Pennsylvania. Daarin had de president zijn voorganger en diens politieke bondgenoten bestempeld als een bedreiging voor de Amerikaanse democratie. Biden hield zijn toespraak voor het historische gebouw Independence Hall, waar de Onafhankelijkheidsverklaring en de Amerikaanse grondwet werden aangenomen.

"Donald Trump en de Maga Republikeinen belichamen een extremisme dat de grondvesten van onze republiek bedreigt," zei Biden. "Maga" is de afkorting van Trump's slogan "Make America great again". Trump heeft nu geantwoord: "De Republikeinen in de Maga-beweging zijn niet degenen die onze democratie proberen te ondermijnen." Hij riep naar zijn aanhangers: "Wij zijn degenen die onze democratie proberen te redden (...). Het gevaar voor de democratie komt van radicaal links, niet van rechts."

Het heftige retorische lange-afstandsdebat tussen Trump en Biden speelt zich zo'n twee maanden voor de zogeheten midterm verkiezingen af, bij deze verkiezingen zal het gehele Huis van Afgevaardigden alsmede een deel van de Senaat in Washington herkozen worden. Hoewel de Democraten van Biden de laatste tijd in de peilingen zijn gestegen, moeten zij nog steeds vrezen dat zij de meerderheid in beide kamers zullen verliezen aan de Republikeinen van Trump. Dit zou het voor Biden veel moeilijker maken om in de tweede helft van zijn termijn van vier jaar te regeren.

Superlatieven ook als het over de FBI gaat
In zijn toespraak in Wilkes-Barre uitte Trump zijn frustratie over de inval van het Federal Bureau of Investigation (FBI) in zijn privé-residentie Mar-a-Lago in de Amerikaanse staat Florida. Hij noemde de inval "een van de meest schokkende vormen van machtsmisbruik door welke regering dan ook in de Amerikaanse geschiedenis". Nogmaals, beoordeelde de 76 jarige ex-president de operatie als politiek gemotiveerd. "Ze proberen mij het zwijgen op te leggen, en wat nog belangrijker is, ze proberen u het zwijgen op te leggen," zei hij, terwijl hij zich tot zijn aanhangers richtte. "Maar we laten ons niet de mond snoeren," riep hij.

Tegelijkertijd gaf hij een onheilspellende waarschuwing dat deze inval een "reactie" teweeg zou brengen "van een soort wat niet eerder vertoond is". Trump wordt er onder meer van verdacht spionagewetgeving te hebben overtreden. Dit schrijft strikte voorschriften voor het bewaren van nationale veiligheidsdocumenten voor. Presidenten van de VS zijn verplicht alle officiële documenten aan het Nationaal Archief te overhandigen wanneer zij hun ambt neerleggen.

Bij de inval in Trumps luxewoning op 8 augustus hadden FBI-ambtenaren tientallen documenten in beslag genomen die als "topsecret", "secret" en "confidential" waren geclassificeerd, aldus het ministerie van Justitie. Wekenlang speelt Trump hardop met de gedachte dat hij zich kandidaat zou kunnen stellen voor een tweede termijn. Hij deed dat ook in Wilkes-Barre, maar sprak het niet duidelijk uit.