Zweden: eerste geval van vogelgriep vastgesteld bij bruinvis

Het vogelgriepvirus is voor het eerst vastgesteld in een bruinvis. Het kleine zeezoogdier dat in juni in Zweden is aangespoeld, bleek te zijn gestorven aan vogelgriep, zei het veterinaire instituut van de staat.

"Voor zover wij weten, is dit het eerste bevestigde geval van vogelgriep bij een bruinvis waar ook ter wereld", zegt senior dierenarts Elina Thorsson. Ze vermoedde dat het dier in contact is geweest met besmette vogels. De mannelijke welp werd eind juni levend gevonden op een strand in het westen van Zweden. Het leed aan uitputting en stierf diezelfde avond.

Volgens het Veterinary Institute werd het H5N1-vogelgriepvirus gevonden in verschillende van zijn organen. "In tegenstelling tot zeehonden, waarvan is gemeld dat ze meerdere griepgerelateerde ziekten hebben, zijn er slechts een handvol meldingen geweest van griepvirussen bij walvisachtigen," zei Thorsson.

Het virus is eerder aangetroffen bij andere zoogdieren zoals rode vossen, otters, lynxen en stinkdieren. Europa en Noord-Amerika worden momenteel geconfronteerd met een grote uitbraak van vogelgriep bij wilde vogels.