FOK! Wat een weer!: Dodelijke hagelbui

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag dames en heren.  

Dat er nare dingen zouden gaan gebeuren in het zuiden van Europa, daar was ik al een tijdje bang voor. Vorige week waren het Corsica, Italie en Oostenrijk die de pineut waren, gisteren en zeker ook vandaag was met name het noordoostelijke deel van Spanje die enorme onweersbuien over zich heen kreeg. 

Na een bloedhete zomer is het water van de Middellandse Zee rond de 27 graden. Dat is duidelijk warmer dan normaal. Dus vanaf deze tijd zullen daar de zeer nare gevolgen van komen. 

Gisteren leverde een Supercell al hagelstenen op van 10 cm. Wat wil je dan ook als er energie beschikbaar is van 4500 J/kg. Ter vergelijking: in ons land is 1000 J/kg al aan de forse kant. Alleen bij echt zware onweersbuien wil er nog wel eens 2000 J/kg aanwezig zijn, maar dat is maar zelden het geval, en dit jaar zelfs vrijwel niet. 

Helaas kreeg een amper 1,5 jaar oud meisje zo'n hagelsteen op haar hoofdje en zij heeft dat niet overleefd. Ik ben er de hele dag echt van aangedaan geweest. Je kan dit gewoon niet voorspellen over waar, wanneer en hoe. Verder waren er ook nog ruim 20 gewonden. Ik plaats hieronder even een filmpje. 

Overigens wemelt het ook in het oosten en zuidoosten van Europa van de buien. 

Buiten het feit dat er afgelopen nacht rondom Sittard vannacht zo'n 15 mm is gevallen, valt er verder voor ons land niets te vertellen, dus ik laat het hier even bij.

Zelfs als liefhebber van een goede onweersbui, vind zelfs ik dit afschuwelijk om te zien. En dit is denk ik maar het begin....

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!