Rus sneuvelt op US Open, Kontaveit en Williams door

De eerste dag van de US Open heeft in het vrouwenenkelspel niet voor al te grote verrassingen gezorgd. De Nederlandse deelname is na één dag weer voorbij, de meeste toppers plaatsten zich voor ronde twee en er viel een heuse double bagel te noteren.

Arantxa Rus nam het op tegen Shelby Rogers en deed het aanvankelijk zeker niet verkeerd tegen de als dertiende geplaatste Amerikaanse. Rus won zelfs de eerste set en bood in set twee en drie nog wel partij, maar dat was niet genoeg om het vol te houden: 6-3, 3-6, 4-6.

De Estse Anett Kontaveit (2) had het bepaald niet moeilijk met de Roemeense Jaqueline Cristian (6-3, 6-0) en treft hierna veelvoudig Grand Slam-kampioene Serena Williams. De Amerikaanse is bezig aan haar afscheidstoernooi en opende met een vrij simpele zege op de Montenegrijnse Danka Kovinic: 6-3, 6-3.

Maria Sakkari (3) had het even iets lastiger met de Duitse Tatjana Maria, maar de Griekse kwam op dreef en won met 6-4, 3-6, 6-0. De Tunesische Wimbledonfinaliste Ons Jabeur (5) was met 7-5, 6-2 te sterk voor thuisspeelster Madison Brengle en de Amerikaanse Coco Gauff (12) won met 6-2, 6-3 van de Franse qualifier Leolia Jeanjean.

Voor de als tiende geplaatste Russische Daria Kasatkina eindigde het toernooi met een 7-6 (8), 1-6, 6-3 nederlaag tegen de Britse Harriet Dart, terwijl de verliezend finaliste van vorig jaar, Leylah Fernandez uit Canada (14) met 6-3, 6-4 van de Française Oceane Dodin won.

Tot slot was er nog de double bagel: Beatriz Haddad Maia (15) uit Brazilië was niet onder de indruk van de Kroatische Ana Konjuh, als tiener nog kwartfinaliste in 2016, en gunde haar geen enkele game. Kanttekening is wel dat het voor Konjuh de eerste partij was sinds ze in het voorjaar haar been brak.