FOK! Wat een weer!: komt het tropische weer nog terug dit jaar?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!  

De komende tijd ben ik weer zeer regelmatig van de partij! 

Dat het zonnig en warm is geweest hoef ik denk ik niemand meer te vertellen. Alleen het actieve weer was de grote afwezige. Althans in onze omgeving dan. Het koufront dat hier vrijwel geruisloos overtrok, op enkele lokale buien in het oosten en noorden na, waar plaatselijk toch 10 mm viel, was er van neerslag op de meeste plaatsen geen sprake.

De invallende noordwestelijke wind heeft de tropische lucht uit ons land verjaagd naar Duitsland. Daar was de lucht echter dermate onstabiel dat er zeer zware onweersbuien ontstonden. Ook hier waren het lokale buien, maar met hoeveelheden van 75 tot 150 mm kun je nu niet bepaald spreken van een plaatselijk buitje.  

Ook in Spanje en Italie en zeker ook de Balkan was het vandaag feest met soms forse onweersbuien. Morgen lijkt met name het zuidelijke deel van Zweden een flinke portie regen te krijgen. Ook dit hangt samen met de overgangszone tussen tropisch en koeler weer. Uiteraard zullen dan ook in het oosten van Europa donderwolken opdoemen. Later lijkt ook Griekenland een staartje mee te gaan pikken. 

In ons land blijft het ook komende week droog met geregeld zon, maar tropische temperaturen zijn niet meer aan de orde. De eerste dagen ligt het kwik rond normaal, maar zal in de loop van de week weer wat gaan oplopen. Warmer dan 25 graden in het zuiden lijkt er niet meer in de zitten. Voor veel mensen wel zo aangenaam.

Kijken wij nog even wat verder dan zien we pas over een dag of 10 een langzame weersverandering aankomen. De kans op neerslag neemt dan toe, maar een overgang naar kil en somber herfstweer lijkt niet aan de orde te zijn. 

Fijn weekend!  

Zonsondergang Almere (Foto: Spylacopa_68)
Dit is één van de vele zonsondergangen van deze zomer. De plaats van gebeuren is Almere. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!