Festivals en evenementen doelwit zakkenrollers

Zakkenrollers slaan steeds vaker toe op grote evenementen. De daders richten zich vooral op telefoons, zegt René Middag, projectleider Mobiel Banditisme.

"We zien grote pieken op evenementen zoals Koningsdag en de Pride. In de dagen daarvoor krijgen we zo’n 15 à 20 aangiftes per dag. Op Koningsdag waren dat 182 aangiftes. Tijdens de Pride is meer 300 keer aangifte gedaan."

In totaal is tot 24 augustus 6901 keer aangifte gedaan van zakkenrollen. Dat is nu al meer dan in heel 2021. Toen waren er 6000 aangiftes. In dat jaar en het jaar ervoor was duidelijk de invloed van corona te merken. In 2019 lag het aantal aangiftes met 14.368 een stuk hoger. Opvallend is dat er nu veel aangiftes zijn op evenementen.

Mysteryland
Volgens Middag zijn er groepen criminelen die in heel Europa festivals en andere grote evenementen afgaan. "Daarbij gaat het vaak om internationale bendes," zegt Middag. "Deze verdachten zijn gespecialiseerd in het rollen van telefoons. We hebben onlangs in Nederland op verschillende momenten verschillende groepen verdachten aangehouden. Die hadden tientallen toestellen bij zich. Ook in andere Europese landen pakt de politie verdachten op. Uit de aanhoudingen in Nederland en andere landen blijken er lijsten te zijn waar evenementen op staan waar deze groepen interesse in hebben. Daar staat onder andere Mysteryland op. Dit weekend hebben de zakkenrollers dat festival dus ook in het vizier."

Locatiesoftware installeren
Middag raadt mensen aan om apps als find my device of find my iPhone te installeren op hun toestel. "Als dan je telefoon wordt gestolen, kan je die nog traceren. Dankzij een dergelijk systeem hebben we verdachten kunnen aanhouden. De zakkenrollers verzamelen de telefoons op een centraal punt. Daar zetten ze de toestellen uit en sturen ze die naar het buitenland om ze daar te verkopen. In de eerste uren hebben we nog een kans om de gestolen telefoons te traceren, daarna wordt het een lastig verhaal."

Tips
Naast het installeren van locatiesoftware, adviseert Middag om het IMEI-nummer van je telefoon op te schrijven. Dit kan van pas komen bij een aangifte. 

Ben je getuige of slachtoffer van (een poging tot) zakkenrollen en heb je de dader in het zicht? Bel 112 en probeer een duidelijk signalement van de dader te onthouden of maak een foto van de dader.
Ben je toch gerold? Doe dan aangifte bij de politie en zorg dat je de unieke nummers zoals het IMEI-nummer (serienummer van je toestel) kunt doorgeven. Hiermee kan de politie zorgen dat de gevonden telefoons bij de rechtmatige eigenaar terug komen.