Loekasjenko wil 'harmonie' en feliciteert OekraÔne met Onafhankelijksdag

Rusland begon zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne vanaf Wit-Russisch grondgebied. In de maanden daarvoor tolereerde Loekasjenko al de Russische troepenopbouw. Op Onafhankelijkheidsdag lijkt hij dat allemaal vergeten te zijn.

De Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko feliciteerde Oekraïne met zijn Onafhankelijkheidsdag en benadrukte dat hij zich inzet voor "vriendschappelijke" betrekkingen en betrekkingen van goed nabuurschap. Loekasjenko zei ervan overtuigd te zijn dat "de huidige tegenstellingen" de eeuwenlang gegroeide betrekkingen tussen de volkeren van Oekraïne en Wit-Rusland niet kunnen vernietigen. Wit-Rusland zal zich blijven inzetten voor "het behoud van de harmonie en de ontwikkeling van vriendschappelijke contacten op basis van wederzijds respect op alle niveaus", aldus Loekasjenko.

Wit-Rusland is financieel en politiek sterk afhankelijk van Rusland.

De straten van Kyiv waren vandaag, woensdag, ongewoon leeg na herhaalde en dringende waarschuwingen voor mogelijke Russische raketaanvallen op Oekraïense steden rond Onafhankelijkheidsdag. Openbare bijeenkomsten zijn verboden in Kyiv; in de onlangs zwaar betwiste stad Kharkiv(Charkov) in het oosten van het land gold een avondklok.

's Ochtends riep het Oekraïense leger de bevolking opnieuw op tot voorzichtigheid. "De Russische bezetters blijven lucht- en raketaanvallen uitvoeren op burgerdoelwitten op het grondgebied van Oekraïne," verklaarde de generale staf. "Negeer de luchtalarmen niet." Ook de Oekraïense president Zelenskyy herhaalde dinsdagavond zijn waarschuwingen.

Op de Dag van de Oekraïense Onafhankelijkheid is het zes maanden geleden dat de Russische militaire operatie in Oekraïne begon vanuit verschillende richtingen.