Andries Jonker volgt Mark Parsons op als bondscoach Oranjevrouwen

Andries Jonker is de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal en heeft een contract met de KNVB getekend tot en met het EK 2025. Jonker is de opvolger van de Brit Mark Parsons, die na het tegenvallende Europees kampioenschap in Engeland werd ontslagen.

Voor Jonker is vrouwenvoetbal geen onbekend terrein. Hij was in 2001 al korte tijd interim-bondscoach van Oranje. De voormalig trainer van onder andere Willem II, VfL Wolfsburg en Telstar zit op 6 september voor het eerst op de bank bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Jessica Torny en Arvid Smit blijven aan als assistent-coaches.

Later vandaag maakt Jonker de selectie bekend voor het cruciale kwalificatieduel. Na zeven wedstrijden staat Nederland op de eerste plaats in de groep, met een voorsprong van twee punten op IJsland, dat een duel minder heeft gespeeld. Nederland moet dus winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK, anders volgt een eventueel lang playofftraject. 

Kennis en ervaring
Jonker, die in mei afscheid nam bij Telstar, is vereerd met de nieuwe functie: "Ik heb eerder mogen ervaren hoe mooi het is om met een groep ambitieuze, toegewijde speelsters aan de slag te gaan. Ook zagen we het afgelopen EK hoe ontzettend snel het vrouwenvoetbal zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. We hebben ambitieuze doelstellingen, maar ook enorm veel kwaliteit en talent waar we uit kunnen putten richting het WK van 2023. Het is natuurlijk heel mooi om daar richting aan te mogen geven."

Jan Dirk van der Zee, binnen de KNVB-directie eindverantwoordelijk voor vrouwenvoetbal: "Andries is een voor de hand liggende keuze. Hij heeft natuurlijk al ervaring opgedaan in de top van het vrouwenvoetbal en neemt bovendien veel kennis en ervaring mee uit de top van het mannenvoetbal. We hebben Andries niet voor niets eerder al gepolst. Hij staat al een tijd op ons lijstje. Het is daarom goed nieuws dat hij zo snel kan en wil instappen om het team te gaan leiden richting de kwalificatie voor het WK. Uiteindelijk moet Oranje altijd meespelen voor de prijzen en zo ziet Andries dat ook. We kijken enorm uit naar onze samenwerking."