Het verhaal van tien honden op 45 vierkante meter en door pis kromgetrokken laminaat

Haar bovenwoning van 45 vierkante meter in de Hoeksche Waard is misschien wat aan de kleine kant voor tien honden, maar dat betekent niet dat Chantal* (39) de dieren dús 'de nodige zorg' heeft onthouden.

"Ze gaf de honden voldoende voer en water. Mevrouw wandelde veel en langdurig met ze. Hun welzijn was niet in gevaar. De dierenarts heeft verklaard dat het over het algemeen goed ging met de honden en dat ze gezond waren", zegt Chantals raadsman.

Ja, het was wel rommelig bij Chantal thuis toen de dierenpolitie aan de deur stond, maar dat was vooral omdat de honden met een rol wc-papier aan de haal waren gegaan. Raadsman Baar: "De politie belde zo vaak en zo hard aan dat de honden er overstuur van werden. Door de stress deed één hond direct zijn behoefte toen de politie binnenkwam. Dat was uitzonderlijk. De honden werden voldoende uitgelaten. Het huis lag ook niet bezaaid met hondendrollen."

Ammoniaklucht
Op die zaterdag 4 juni van dit jaar ziet de hondenpolitie dat anders. De ruimte waarin de tien honden bivakkeren is te klein en vervuild. Sommige honden zijn agressief. Er hangt een penetrante ammoniaklucht. Het laminaat is kromgetrokken door de urine.

De hondenmanden en de benches zijn smerig of te klein. De ramen zitten potdicht. De politie neemt alle honden mee. "Ik lees dat de politie vaker bij u aan de deur is geweest", zegt politierechter Tijink. "Ze zeiden: 'Mevrouw, dit is niet goed, u hebt hier wel erg veel honden. U moet echt de ramen opendoen. U moet echt wat aan die viezigheid doen.' Als ze op 4 juni langskomen, blijkt dat niet gebeurd."

Zeil
"Als ik er niet ben, staan de ramen op een kier, want anders kunnen mensen naar binnen. De roosters van de ramen staan wel helemaal open. Ik baalde er ook van dat de honden er zo’n feestje van hadden gemaakt. Ik had ‘s ochtends niet gestofzuigd, want mijn benedenbuurvrouw werkt ‘s nachts", reageert Chantal.

Politierechter Tijink: "Maar dat neemt niet weg dat het huis naar hondenpis stonk." Chantal: "Daar ga ik wat aan doen. Ik heb een afspraak om het laminaat uit huis te halen. Morgenochtend ga ik naar Leen Bakker om zeil te kopen."

"Laminaat is een soort geperst zaagsel en werkt als een spons", licht raadsman Baar toe. "Daar bent u dus mee bezig. Maar tien honden en één persoon in een woning van 45 vierkante meter. Liggen de honden ook bij u in bed?", vraagt de politierechter. "Nee, de slaapkamer is van mij", reageert Chantal gedecideerd.

En de honden zijn ook niet alle uren van de dag in huis. Chantal: "Ik wandel ‘s ochtends anderhalf uur met ze, tussen de middag een half uurtje, en als ik aan het einde van de middag thuiskom, wandel ik weer anderhalf uur met ze. Voor ik ga slapen, ga ik nog even twintig minuten met ze naar buiten."

Klachten
Van de tien in beslag genomen honden zijn er inmiddels vier naar de stichting voor misdeelde honden waarvoor Chantal oppast. Ze doet ook vrijwilligerswerk bij een dierenasiel. Ze vangt al elf jaar honden op.

"De stichting zoekt een lief baasje voor ze. Ik heb nooit problemen gehad en er zijn ook nooit bijtincidenten geweest. Ik heb nooit van klachten gehoord, en opeens waren die er. Dat heeft mij wel verbaasd."

De overige zes in beslag genomen honden zijn van haar. "Ze zijn oud en niet groot. Ik wil ze heel graag terug. Ik mis ze", snikt Chantal. "Ook al doet u nog zo hard uw best, er zijn gewoon te veel honden in uw kleine woning", zegt de Rotterdamse politierechter. "Hebt u weleens gedacht aan minder honden?" Chantal: "Ik heb met de woningbouwvereniging afgesproken dat ik misschien kan verhuizen naar een huisje met een tuin als het écht niet meer gaat."

Vriendin
"Hoe kunnen we dit probleem praktisch oplossen?", vraagt de politierechter aan de officier van justitie én aan Chantal en haar advocaat. "Ik heb begrepen dat nog paar honden terug zouden kunnen naar de stichting", oppert advocaat Baar.

"Ja, Phantom en Beauty, en Duke zou eventueel naar een vriendin van mij kunnen", reageert Chantal. Een oplossing tekent zich af. En die oplossing moet er komen, want zoveel honden in zo’n kleine woning vindt officier van justitie Kruit niet kunnen. "De incidenten begonnen twee jaar geleden. Het was lang een vieze boel bij mevrouw. Het laminaat is niet voor niets kromgetrokken. Zelfs als mevrouw de honden vier uur per dag uitlaat, zitten ze nog 20 uur per dag op elkaars lip in een kleine en vieze ruimte."

Dus ja, Chantal heeft de honden de ‘nodige verzorging onthouden’, en daarvoor verdient ze een voorwaardelijke geldboete van duizend euro. En de honden? Officier Kruit: "Mevrouw heeft de honden uit liefde. Het zijn er alleen te veel. Een houdverbod van meer dan drie honden als bijzondere voorwaarde vind ik redelijk. Radi, Frolo en Taijo zouden kunnen terugkomen en de andere drie honden kunnen naar de stichting en mevrouws vriendin, maar moeten wel formeel worden verbeurdverklaard. We moeten nog wel kijken hoe dat kan zónder dat mevrouw de voorwaarde van een houdverbod overtreedt."

Creatief
Chantal verdient geen boete. "Dat de zorg beter kan, wil niet zeggen dat mevrouw de Wet dieren heeft overtreden", vindt advocaat Baar. Chantal zou vrijgesproken moeten worden en daarmee alle honden moeten terugkrijgen. Als de rechter tóch vindt dat Chantal de honden ‘zorg heeft onthouden’, dan ‘moet gezegd dat ik de eis van duizend euro voorwaardelijk van de officier alleszins redelijk vind’, zegt de raadsman.

"Ik snap dat daar een voorwaarde aan wordt verbonden. Mijn voorstel zou zijn om Chantal haar zes honden terug te geven, op voorwaarde dat ze meewerkt aan controles. Als u ook zes te veel vindt, dan zou u teruggave van de zes honden kunnen gelasten, op voorwaarde dat Chantal maximaal drie honden mag houden. Als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland alle honden naar Chantal brengt, dan zouden zij meteen drie honden naar de stichting en de vriendin kunnen brengen. Op die manier overtreedt Chantal niet meteen het houdverbod. Je moet een beetje creatief zijn."

Controles
"Het lijkt hier wel een schikking", lacht politierechter Tijink, die inderdaad vindt dat Chantal de honden ‘zorg heeft onthouden’ door ze op te sluiten in een kleine en vieze ruimte. "Maar ik geloof meteen dat u uw best deed en dat u erg gehecht bent aan de honden. De officier van justitie heeft om een voorwaardelijke geldboete en een houdverbod van meer dan drie honden gevraagd, en uw advocaat stelt voor dat u meewerkt aan controles. Dat vind ik goede voorstellen. Die neem ik over. Ik gelast de teruggave aan u van de zes honden, waarbij u en uw advocaat ervoor zorgen dat twee honden naar de stichting gaan en één hond naar uw vriendin gaat."

* Dit is niet haar echte naam