Canada en Duitsland gaan partnerschap waterstof aan

Duitsland en Canada zijn een langdurige samenwerking overeengekomen bij de productie en levering van klimaatneutrale waterstof. De Duitse minister van Economische Zaken Habeck en zijn Canadese collega Wilkinson ondertekenden een overeenkomst daartoe in Stephenville in de oostelijke Canadese provincie Newfoundland. Ook bondskanselier Scholz en premier Trudeau waren daarbij aanwezig.

Het contract voorziet in leveringen aan Duitsland vanaf 2025 en omvat ook samenwerking in de productie. Scholz zei dat de behoefte aan waterstof sterk zal toenemen. Vooral in het dunbevolkte noordoosten van Canada zijn de omstandigheden voor klimaatneutrale productie goed. Trudeau sprak van een grote stap die banen creëert en de transitie naar een groene economie mogelijk maakt. De overeenkomst betekende het einde van de driedaagse reis van Scholz en Habeck naar Canada.

De Duitse energiebedrijven Eon en Uniper hadden eerder een intentieverklaring getekend met de Canadese projectontwikkelaar Everwind. Volgens deze regeling wordt vanaf 2025 in een fabriek in de Atlantische provincie Nova Scotia zogenaamde groene ammoniak geproduceerd.