Dochter van Dugin ('Poetin's brein') omgekomen door explosie in auto

Nabij Moskou is vannacht Daria Dugina omgekomen bij een explosie. Ze was de dochter van Poetins huisideoloog Alexander Dugin. De ontploffing is waarschijnlijk veroorzaakt door een geplaatst explosief.

Dugina was de 30-jarige dochter van Aleksandr Dugin, een politiek filosoof en Russische ultra-nationalist die beschouwd wordt als het brein achter de Russische inval in Oekraïne. Zijn bijnaam is ‘Raspoetin’ wegens zijn invloed op president Poetin.

Onderzoekers hebben een strafzaak geopend naar de moord op Daria Dugina, zeggende dat rond 21.00 uur plaatselijke tijd op zaterdag, in de buurt van het dorp "Bolshiye Vyazemy, een explosief, vermoedelijk geïnstalleerd in de Toyota Land Cruiser, afging op een openbare weg en waardoor de auto in brand vloog," zei de persdienst van het Russische Onderzoekscomité volgens TASS. "De vrouwelijke bestuurder overleed ter plaatse. We hebben de identiteit van de overledene vastgesteld: het is journaliste en politiek analiste Daria Dugina," voegde het toe in een post op Telegram.

Andrei Krasnov, hoofd van de sociale beweging Russky Gorizont (Russische Horizon) en een persoonlijke kennis van de familie van de vrouw, vertelde TASS op zondag dat Dugina werd gedood toen haar auto in brand vloog na een explosie.

Krasnov zei dat hij Dugina persoonlijk kende en dat de auto waarin zij reed aan haar vader toebehoorde. Hij denkt dat Alexander het werkelijke doelwit van de ontploffing was, of mogelijk beiden, meldde Tass. "Het is de auto van haar vader," vertelde Krasnov aan TASS. "Dasha (Daria) rijdt in een andere auto, maar zij reed vandaag in zijn auto, en Alexander ging apart."

De hooggeplaatste Dugin is een extreem-rechtse Russische auteur en ideoloog, die wordt gezien als de architect of "geestelijk brein" van de Russische invasie in Oekraïne. Hij zou een grote invloed hebben op de Russische president Vladimir Poetin en wordt vaak omschreven als "Poetin's brein".

Toen Dugina "de snelweg opreed in de buurt van het dorp Bolshiye Vyazemi, was er een explosie, de auto vloog onmiddellijk in brand," vertelde Krasnov aan TASS. "De auto brandde volledig uit. Ze verloor de controle over het stuur omdat ze met hoge snelheid reed," voegde Krasnov toe, zoals geciteerd door TASS.

Beelden van de nasleep van de explosie begonnen zaterdag te circuleren op de Russische sociale media, waarop een voertuig in brand lijkt te staan aan de kant van de weg en vernielde auto-onderdelen verspreid liggen over het omliggende gebied. CNN is niet in staat om de beelden onafhankelijk te verifiëren.

Ondertussen inspecteren forensische experts, onderzoekers en explosievenexperts de plaats delict. "Op basis van de resultaten van de inspectie zal een aantal onderzoeken worden aangewezen, waaronder forensische, explosieve engineering en moleculair-genetische. Alle mogelijke versies van het misdrijf worden onderzocht," zei de persdienst, volgens TASS.

Dugina, de dochter, is geboren in 1992 en studeerde filosofie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, aldus TASS. In maart 2022 heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën Dugina een sanctie opgelegd voor haar bijdrage aan een artikel op de website van United World International (UWI) waarin werd gesuggereerd dat Oekraïne "ten onder zou gaan" als het tot de NAVO zou worden toegelaten. Dugina was hoofdredacteur van UWI.