Bol completeert gouden EK-trilogie met estafettegoud voor Nederland

De voorlaatste dag van het Europees kampioenschap atletiek in München heeft voor Nederland nog weer wat mooie dingen opgeleverd. Met name de estafettedames zorgden voor een geweldige prestatie, verder was het in het algemeen een vermakelijke avond.

4x400m vrouwen, finale
Nederland begon als voornaamste kanshebber op goud en Eveline Saalberg gaf het team alvast een prima begin, waarna Lieke Klaver op haar 24e verjaardag ook uitstekend liep. Lisanne de Witte hield Nederland ongeveer in positie en bracht Femke Bol in stelling: die had niet al teveel achterstand en dus was bij de wissel eigenlijk al duidelijk dat het goud bijna binnen was. Bol maakte het inderdaad af en in 3:20,87 minuten pakte Nederland het goud - alleen Rusland onder drie verschillende namen, Oost-Duitsland, Groot-Brittannië, Tsjechoslowakije en Polen waren binnen Europa ooit sneller. Met 3:21,68 pakte Polen nu het zilver, voor de 3:21,74 van Groot-Brittannië.

4x400m mannen, finale
Isayah Boers hield Nederland prima in de race, Liemarvin Bonevacia deed het ook uitstekend, maar vervolgens zakte Nederland wat weg. Jochem Dobber kon het niet helemaal bolwerken en Ramsey Angela finishte in 3:01,34 minuten uiteindelijk als vijfde. Het goud was in 2:59,35 voor de Britten Matthew Hudson-Smith, Charles Dobson, Lewis Davey en Alex Haydock-Wilson, voor België (2:59,49) en Frankrijk (2:59,64).

800m vrouwen, finale
Christina Hering ging er in haar thuisstad vol in, maar met een meter of 200 gedaan waren de krachten van de Duitse op. Keely Hodgkinson liep naar de leiding en op de Britse stond geen maat: goud in 1:59,04 minuten, voor de Française Renelle Lamote, die in 1:59,49 voor het derde EK op rij zilver pakte. Brons was in 1:59,87 voor de Poolse Anna Wielgosz, enkele honderdsten voor Lore Hoffmann uit Zwitserland.

Polsstokhoogspringen mannen, finale
Met Armand Duplantis was er uiteraard maar één favoriet en zoals gebruikelijk maakte de jonge Zweed het waar: zonder ook maar één foutsprong kwam hij tot aan 6,06 meter, een verbetering van zijn eigen kampioenschapsrecord, en daarmee hield hij het voor gezien. Zilver ging met 5,85 meter naar de Duitser Bo Kanda Lita Bähre, voor de 5,75 meter van de Noor Pål Haugen Lillefosse. Die sprong zonder fouten over 5,75 meter, de Nederlander Rutger Koppelaar had wel één fout en moest zo genoegen nemen met plek vier. Menno Vloon ging op de aanvangshoogte van 5,50 meter drie keer in de fout en werd laatste.

Speerwerpen vrouwen, finale
De 20-jarige Griekse Elina Tzengko gooide zich met 60,82 meter in ronde één naar de leiding, maar met 65,81 meter in haar tweede poging verstevigde ze die positie behoorlijk. Het zou ruimschoots genoeg blijken voor fout, voor het pas 18-jarige supertalent Adriana Vilagos. De Servische staat al sinds haar 13e op de internationale atletiekradar en met 62,01 meter in haar laatste worp pakte ze haar eerste internationale seniorenmedaille. Brons was voor de 23 jaar oudere Tsjechische veterane Barbora Spotakova met 60,68 meter in haar laatste worp.

3000m steeplechase vrouwen, finale
Luiza Gega bepaalde geruime tijd het tempo en met de slotfase in zicht wist de Albanese zich los te lopen van de Britse Elizabeth Bird. Die kreeg echter bezoek van Lea Meyer: de Duitser had een heerlijk tempo te pakken en liep gedragen door het publiek naar zilver in 9:15,35 minuten. Gega was onaantastbaar en pakte in 9:11,31 minuten het eerste EK-goud ooit voor Albanië in de atletiek, Bird veroverde in 9:23,18 nog wel het brons.

100m horden vrouwen, series
Maayke Tjin-A-Lim stond namens Nederland in de series en deed dat prima: met 13,26 seconden finishte ze als tweede, genoeg voor een plek in de halve finales, waarin Nadine Visser en Zoë Sedney instromen.