China stuurt troepen naar Rusland voor gezamenlijke oefening

Chinese troepen zullen naar Rusland reizen om deel te nemen aan gezamenlijke militaire oefeningen onder leiding van Rusland en waar India, Wit-Rusland, Mongolië, Tadzjikistan en andere landen aan zullen deelnemen, zei het Chinese ministerie van Defensie op woensdag.

De deelname van China aan de gezamenlijke oefeningen had "niets te maken met de huidige internationale en regionale situatie", zei het ministerie in een verklaring.

Vorige maand kondigde Moskou plannen aan om "Vostok" (Oost) oefeningen te houden van 30 augustus tot 5 september, zelfs terwijl het een dure oorlog voert in Oekraïne. Het zei toen dat enkele buitenlandse strijdkrachten zouden deelnemen, zonder landen bij naam te noemen. 

Het Chinese ministerie van Defensie zei dat de deelname aan de oefeningen deel uitmaakt van een lopende bilaterale jaarlijkse samenwerkingsovereenkomst met Rusland.

"Het doel is om de praktische en vriendschappelijke samenwerking met de legers van de deelnemende landen te verdiepen, het niveau van strategische samenwerking tussen de deelnemende partijen te verbeteren, en het vermogen om te reageren op verschillende bedreigingen van de veiligheid te versterken," volgens de verklaring.

Onder de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn Peking en Moskou steeds hechter geworden.

Augustus 2021 hielden Rusland en China gezamenlijke militaire oefeningen in noord-centraal China waarbij meer dan 10.000 troepen betrokken waren. Hierop volgden in oktober gezamenlijke marineoefeningen in de Zee van Japan en  hielden Russische en Chinese oorlogsschepen hun eerste gezamenlijke patrouilles in het westen van de Stille Oceaan. 

Kort voor de Russische invasie van 24 februari in Oekraïne, kondigden Peking en Moskou een partnerschap "zonder grenzen" aan, hoewel Amerikaanse ambtenaren China niet hebben kunnen betrappen op het omzeilen van de door de VS geleide sancties tegen Rusland.

Het Russische oostelijke militaire district omvat een deel van Siberië en heeft zijn hoofdkwartier in Chabarovsk, dicht bij de Chinese grens.