Indonesië laat de 'Bali Bomber' vervroegd vrij

Een Indonesische man die gevangen zit voor zijn aandeel in de dodelijke bomaanslagen op Bali in 2002, kan binnen enkele dagen voorwaardelijk vrijkomen nadat zijn straf is verminderd, zei een wetsdienaar vrijdag. Schokkend nieuws voor de vele slachtoffers en nabestaanden van de bomaanslagen.

Umar Patek, lid van de aan Al Qaeda gelinkte Jemaah Islamiyah, werd in 2012 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld nadat hij schuldig was bevonden aan het maken van bommen die tien jaar eerder twee nachtclubs op Bali verwoestten en waarbij 202 mensen, onder wie 88 Australiërs, om het leven kwamen.

Patek, die ook werd veroordeeld voor zijn rol bij de dodelijke bomaanslagen op kerken in 2000, kreeg deze week de laatste van een aantal kleine strafverminderingen als onderdeel van kwijtscheldingen die regelmatig aan gevangenen worden gegeven ter gelegenheid van de Indonesische onafhankelijkheidsdag van 17 augustus.

De bommenlegger komt nu deze maand in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating omdat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, aldus Zaeroji, hoofd van het bureau voor recht en mensenrechten in Oost-Java waar Patek gevangen zit.

De zaak ligt nu bij het Indonesische ministerie van Justitie voor definitieve goedkeuring, voegde Zaeroji, die zich onder één naam noemt, eraan toe. Het ministerie heeft niet gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.

De beslissing heeft tot ophef geleid in Australië, waar premier Anthony Albanese zei dat de vrijlating van Patek een verwoestende impact zou hebben op de families van de slachtoffers.

"Ze hebben een systeem waarbij wanneer jubilea plaatsvinden, vaak straffen worden verminderd en omgezet voor gevangenen", vertelde Albanese aan verslaggevers in Queensland.

"Maar als het gaat om iemand die zo'n gruwelijke misdaad heeft begaan... dan hebben we een zeer uitgesproken mening", zei hij, eraan toevoegend dat zijn regering de kwestie bij Indonesië zou aankaarten.

Negen jaar lang stond er een premie van $ 1 miljoen dollar op Pateks hoofd voordat hij uiteindelijk in 2011 werd aangehouden in Abbottabad, Pakistan, in dezelfde stad waar Osama bin Laden enkele maanden na zijn arrestatie werd vermoord.