Klimster Garnbret voltooid EK-trilogie, Schubert wint op ťťn greep goud

In München is donderdagavond het Europees kampioenschap sportklimmen afgesloten. Dat gebeurde met de combinatiewedstrijden, waar het leadklimmen en het boulderen gecombineerd wordt. Bij het boulderen moeten vier korte edoch lastige routes beklommen worden, bij het leadklimmen moet een lange route zo ver mogelijk beklommen worden in één poging.

Vrouwen
Na het boulderen was de leiding in handen van topfavoriete Janja Garnbret uit Slovenië, die op drie van de vier boulders in één keer de top haalde en bij de vierde slechts een tweede poging nodig had. Hannah Meul uit Duitsland en de Sloveense Mia Krampl volgden met drie tops en één boulder met een tweede 'bonus', terwijl de Oostenrijkse Jessica Pilz en Ievgeniia Kazbekova uit Oekraïne daar vlak achter stonden.

Krampl verzekerde zich bij het leadklimmen gelijk al van een medaille door de top te halen en zo de maximale score te pakken. Pilz topte de route ook en kwam zo vlak achter Krampl terecht in het klassement, terwijl Meul net voor de top af moest haken en achter het leidende duo terecht kwam. Garnbret sloot de wedstrijd af en hoefde de top niet te halen voor goud, maar dat deed ze zeer overtuigend wel gewoon: goud en zilver voor Slovenië, brons was Oostenrijk in de persoon van Pilz.

Mannen
Adam Ondra begon uiteraard weer ijzersterk met het boulderen, maar toch lukte het ook hem niet om alle vier de tops te halen: hij pakte er drie en haalde op één boulder de tweede bonuszone. Daarmee ging hij wel aan de leiding, vlak voor de Fransman Sam Avezou en Mejdi Schalck en met de Oostenrijker Jakob Schubert er vlak achter - het verschil zat hem in één respectievelijk twee pogingen die ze meer nodig hadden gehad dan Ondra.

Bij het leadklimmen kwam Schubert al redelijk vroeg aan de beurt en doordat hij bijna tot aan de top reikte was hij er al zeker van dat hij minstens zilver zou winnen. Ondra sloot de wedstrijd af en leek de Oostenrijker van de troon te stoten, maar bij de potentieel gouden greep glipte de Tsjech nét weg: zilver voor hem, goud voor Schubert, terwijl de strijd om brons op gepaste afstand gewonnen werd door olympisch kampioen Alberto Gines Lopez.