Tienkamper Kaul maakt favorietenrol waar met EK-goud, Jacobs wint 100m

In München is de tweede avondsessie van het Europees kampioenschap atletiek afgewerkt. Dat leverde behoorlijk wat fraaie wedstrijden op, vooral de 100 meter bij de vrouwen en de tienkamp bij de mannen kenden een heerlijke ontknoping.

5000m mannen
Als favoriet zat de Noor Jakob Ingebrigtsen constant voorin het veld en op het moment dat het tempo omhoog ging kreeg hij nog twee mannen mee: de Spanjaard Mohamed Katir en Yemaneberhan Crippa uit Italië. Die moest afhaken, terwijl Katir Ingebrigtsen aan leek te vallen. De Noor had echter met afstand de beste eindsprint van het stel en pakte in 13:12,13 minuten het goud, voor Katir (13:22,98) en Crippa (13:24,83). Mike Foppen liep een sterke race en eindigde in 13:27,93 minuten keurig als vijfde.

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken probeerde na het brons bij het kogelstoten ook een medaille te pakken op in principe haar betere onderdeel, maar helaas voor haar is het discuswerpen ook beter bezet en met 64,43 meter moest ze genoegen nemen met plek vier. Het goud was voor Sandra Perkovic, nadat de Kroatische in de vijfde ronde met 67,95 meter de leiding pakte. De Duitse Kristin Pudenz pakte met 67,87 meter het zilver, voor landgenote Claudine Vita (65,20 meter).

100m mannen
Olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs was op het WK onlangs nog niet fit, maar nu was de Italiaan dat zeker wel: hij pakte het goud in 9,95 seconden, voor de Britse uittredend kampioen Zharnel Hughes (9,99). Diens landgenoot Jeremiah Azu pakte in 10,13 verrassend het brons, net voor de Slowaak Jan Volko (10,16).

100m vrouwen
Een werkelijk zinderende finale maakte het bijna onmogelijk om gelijk een winnares aan te duiden. Na bestudering van de finishfoto bleek tot groot genoegen van het publiek dat de Duitse Gina Lückenkemper de borst nét iets eerder over de streep drukte dan de Zwitserse Mujinga Kambundji: 10,984 tegen 10,989 seconden. Brons was met 11,00 seconden nipt voor de Britse Daryll Neita.

Tienkamp mannen
Simon Ehammer ging na de eerste dag ruim aan de leiding, terwijl Niklas Kaul op de zevende plek stond. Toch was de Duitser realistisch gezien nog altijd de topfavoriet, gezien de vijf onderdelen die nog op het programma stonden. Met name bij het speerwerpen deed hij wat hij moest doen en zo was de opdracht voor de afsluitende 1500 meter duidelijk: Kaul moest grofweg een halve minuut goedmaken op Ehammer, gezien hun persoonlijk beste tijden verre van onmogelijk.

Kaul trok ten strijde en deed het fantastisch: met 4:40,04 won hij de 1500m in een dik persoonlijk record, terwijl Ehammer met 4:48,72 ruim tekort kwam. Kaul eindigde zo met 8545 punten en tienkampgoud, Ehammer pakte met een nationaal record van 8468 punten zilver, voor de Est Janek Oiglane (8346). Sven Roosen sloot de tienkamp met 8021 punten als tiende af, Rik Taam startte op dag twee niet.

Verspringen mannen
Eigenlijk kwam de wedstrijd in z'n geheel nooit echt op gang, maar één man had daar lak aan: olympisch kampioen Miltiadis Tentoglou zette in de derde ronde 8,35 meter neer en overtrof dat gelijk daarna met een zeer indrukwekkende 8,52 meter. Dat betekende ruimschoots het goud, zilver en brons ging met beiden 8,06 meter naar de Zweed Thobias Montler en de Fransman Jules Pommery - de op één na beste sprong van Montler was iets beter.

Hoogspringen mannen, kwalificatie
Met 2,28 meter zou kwalificatie voor de finale zeker zijn, maar uiteindelijk bleek 2,21 meter al genoeg. Douwe Amels haalde dat met alleen één foutje op 2,17 meter en dus mag hij zich op gaan maken voor de eindstrijd.