Kogelstootster Schilder Europees kampioene met fenomenaal NR

In München is ook in het atletiek de eerste echte finalesessie van het Europees kampioenschap afgewerkt. Dat leverde historisch goud op voor Nederland, maar ook op andere onderdelen was er alvast genoeg moois te zien.

Kogelstoten vrouwen, finale
Met Jessica Schilder had Nederland misschien wel dé topfavoriet in huis en dat maakte ze bijzonder overtuigend waar: in haar tweede poging stootte Schilder de kogel naar 20,24 meter - wéér een verbetering van inmiddels haar eigen Nederlandse record. Ze verbeterde zich logischerwijze niet nog eens, maar als eerste Nederlandse vrouw over de twintig meter pakte ze het goud, ruim voor Auriol Dongmo's 19,82 meter voor Portugal. Het Nederlandse feestje was nog niet klaar, want Jorinde van Klinken stootte met 18,94 meter ook nog eens het brons binnen.

Kogelstoten mannen, finale
In de vierde ronde pakte Filip Mihaljevic uit Kroatië de leiding, maar zijn 21,53 meter werd door hemzelf in de laatste ronde nog fors verbeterd naar 21,88 meter. Dat betekende het goud, ruim voor de Serviër Armin Sinancevic (21,39m) en de Tsjech Tomas Stanek (21,26m).

10.000m vrouwen, finale
Op het moment dat de wedstrijd richting een beslissing begon te gaan waren er nog vier dames over, hoewel de Duitse Konstanze Klosterhalfen toch af moest haken. Zo bleven de Britse Eilish McColgan, de Turkse Yasemin Can en Lonah Salpeter uit Israël nog over en nadat McColgan lang het tempo had bepaald ging Can er vandoor. Ze sloeg een indrukwekkend gat en won in 30:32,57 minuten de Europese titel, net als in 2016. Zilver was er na een mooi duel toch voor McColgan in 30:41,05 minuten, voor de 30:46,37 van Salpeter. Silke Jonkman werd in 32:30,92 elfde, Jasmijn Lau finishte in 33:14,00 als zestiende.

Tienkamp, 5/10 onderdelen
De openingsdag van de meerkamp werd afgewerkt, met wereldkampioen Kevin Mayer als topfavoriet...tot de Fransman op het openingsonderdeel - de 100 meter - een oude blessure op voelde spelen en afhaakte. Zo bleef er eigenlijk alsnog één topfavoriet over: de Duitser Niklas Kaul, wereldkampioen in 2019. Hij staat na één dag weliswaar op de zevende plek, hij staat bekend als de koning van dag twee en is met normale prestaties de torenhoge favoriet voor goud. Simon Ehammer uit Zwitserland gaat na vijf onderdelen aan de leiding en lijkt een goede kans op zilver te hebben, met vooral de Esten Maicel Uibo en Janek Oiglane als uitdagers. Rik Taam en Sven Roosen staan op de zesde en elfde plek en zullen moeten knokken om in de top-10 te eindigen.

400m mannen, series
Jochem Dobber vertegenwoordigde Nederland, maar dat ging bepaald niet best: zijn 46,36 seconden betekende weliswaar een beste seizoenstijd, het was bij lange na niet genoeg voor een plek in de halve finales - hij werd 22e in het veld van 25.

400m vrouwen, series
Eveline Saalberg zat er in haar serie prima bij: met een uitstekende tijd van 51,81 seconden eindigde ze als tweede in haar serie, ruimschoots voldoende voor een plek in de halve finales, uiteindelijk met de zesde tijd van iedereen.