Baanrenster Van Riessen sprint naar EK-brons, net geen omniummedailles

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in München heeft Nederland maandagavond weer een medaille bij mogen schrijven. Er werden vier onderdelen beslist en dat zorgde eigenlijk overal voor spannende finales, tot genoegen van het publiek.

Kilometer tijdrit mannen
Hij was al de snelste in de kwalificatie en ook in de finale was niemand rapper dan Melvin Landerneau. Met een tijd van 59,975 seconden was de Fransman de enige die de 60 kilometer per uur doorbrak, vanuit staande start uiteraard. Zilver was in 1:00,089 minuten voor de Italiaan Matteo Bianchi, voor de 1:00,225 van de Duitser Maximilian Dörnbach.

Individuele sprint vrouwen
Emma Hinze was de thuisheldin in de finale, waarin ze Mathilde Gros uit Frankrijk tegenover zich had. Hinze won de eerste race, maar Gros sloeg terug in race twee. In de derde race was het bijzonder spannend, maar de winst en dus het goud ging nét naar Hinze. Brons was er voor de Nederlandse Laurine van Riessen, die Lea Sophie Friedrich uit Duitsland in twee overtuigende heats het nakijken gaf.

Omnium vrouwen
Daria Pikulik uit Polen opende met winst op de scratch, Clara Copponi won namens Frankrijk de tempokoers en de afvalkoers. Met Copponi op één, Pikulik op twee en de Italiaanse Rachele Barbieri op drie begon de afsluitende puntenkoers, waarin Copponi de touwtjes stevig in handen leek te hebben. In de slotfase viel Barbieri echter aan en door een ronde voorsprong te pakken wipte de Italiaanse naar het goud, voor Copponi en Pikulik. Maike van der Duin werkte een uitstekend omnium af en reed uiteindelijk naar de vijfde plek in het eindklassement.

Omnium mannen
Zonder een van de drie eerste onderdelen te winnen ging Sebastian Mora Vedri uit Spanje aan de leiding bij aanvang van de puntenkoers. Simone Consonni uit Italië stond op plek twee, voor de Belg Fabio Van Den Bossche. Philip Heijnen zat er namens Nederland goed bij en met een aanval en een ronde voorsprong stond hij zelfs even op koers voor goud. Dat ging echter niet door: de Fransman Donavan Grondin pakte sprint na sprint en reed naar het goud, voor Consonni en Mora - Heijnen moest genoegen nemen met de vierde plek, wel een sterke prestatie.