Gemengde estafette zwemt zich naar EK-finale, nog vijf halvefinaleplekken binnen

Op het Europees kampioenschap langebaanzwemmen in Rome heeft Nederland op de maandagochtend weer prima gepresteerd. Er werden vijf halvefinaleplaatsen binnen gehaald, het maximaal haalbare, en wederom plaatste een estafetteteam zich voor de finale.

50m vrije slag vrouwen
Valerie van Roon zat er uitstekend bij en met 24,86 seconden tekende ze voor de derde tijd. Tessa Giele deed het ook prima: haar 25,14 seconden betekende de achtste tijd van allemaal. Kim Busch en Sam van Nunen plaatsten zich met 25,22 en 25,37 in principe ook voor de halve finales, ware het niet dat er maar twee per land door mogen.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint was voor haar doen niet bijzonder snel, maar met 59,59 seconden was ze toch vrij ruim de snelste van iedereen. Maaike de Waard tikte aan in een wat rustige 1:01,14 minuten, goed voor plek negen en dus een plaats in de halve finales. Lotte Hosper strandde met 1:02,28 op de 23e plek.

200m wisselslag vrouwen
Marrit Steenbergen kwam niet in de buurt van haar beste tijden, maar dat was ook zeker niet nodig: met 2:15,05 minuten plaatste ze zich als achtste netjes voor de halve finales, minder dan twee tellen achter de snelste tijd.

4x100m vrije slag gemengd
Stan Pijnenburg, Sean Niewold, Sam van Nunen en Imani de Jong kwamen met 3:28,38 minuten niet echt tot een supertijd, maar het was de vijfde tijd van iedereen en dat was ruimschoots voldoende om de finale te bereiken - met tien deelnemende landen en Armenië met Albanië als 'zwakke broeders' was dat ook wel de verwachting.