Dressuurruiters worden vijfde op WK en plaatsen zich als eerste ploeg voor Spelen; wereldtitel naar Denemarken

De Nederlandse dressuurruiters hebben zich zondag geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs. De equipe eindigde als vijfde in het landenklassement van de WK dressuur in het Deense Herning.

Nederland leidde zaterdag halverwege de competitie nog het klassement. Dat was vooral te danken aan Dinja van Liere, die met haar paard Hermes de beste score van de dag neerzette: 78,835%. Uiteindelijk bleek dat de derde score van de 93 individuele deelnemers. Het andere resultaat kwam op naam van Thamar Zweistra, die met Hexagon's Ich Weiss ze een score van 72,376% realiseerde, goed voor een 24e plek.

In het slotstuk van de landenwedstrijd, werd duidelijk dat de verschillen in de kopgroep heel klein zijn, maar dat Nederland nog net tekort komt om weer mee te doen voor de medailles. Deze vijfde positie betekent wel dat Nederland zich als team heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs. Gezien de jonge leeftijd van de Nederlandse paarden lijkt de toekomst richting de volgende Spelen rooskleurig. 

Marieke van der Putten kwam tot een score van 71,118%, 31e positie overall. Emmelie Scholtens was de laatste Nederlandse die in actie kwam en noteerde 74,410%, goed voor plek zeventien. 

De Deense dressuurruiters kroonden zich tot wereldkampioen. Daarachter pakte Groot-Brittannië het zilver en moest Duitsland genoegen nemen met het brons. Oranje mist onder anderen Edward Gal. De winnaar van het olympisch brons in 2012 besloot een jaar niet mee te doen aan wedstrijden. Hans Peter Minderhoud, winnaar van Olympisch zilver in 2008 met de Nederlandse dressuurploeg, is ook niet van de partij. Zijn paard was geblesseerd. 

Het Nederlandse team kende amazones met veel ervaring, waarvan er twee hun debuut maakten op een internationaal kampioenschap. Hun paarden zijn allemaal negen en tien jaar oud en waarschijnlijk nog in de lente van hun carrière. Dat stemt de bondscoach positief.
“Ik werd heel blij van Hermès en Dinja van Liere, die ondanks een paar mindere momenten al zo’n score neerzetten. Bij Emmelie Scholtens en Indian Rock is ook heel veel potentie te zien. Van Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weiss wist ik dat ze een goede Grand Prix konden rijden, je ziet haar ervaring in de manier waarop ze heel secuur die Grand Prix doorrijdt en afwerkt. Marieke van der Putten rijdt met een eveneens relatief onervaren paard haar eerste kampioenschap en de spanning in de ring wist ze heel goed op te lossen, daar verwacht ik veel van”, aldus bondscoach Alex van Silfhout. 

Maandag gaan de WK dressuur verder met de Grand Prix Special. De 30 beste ruiters van dit weekend strijden om de eerste individuele wereldtitel. Zowel Van Liere, Zweistra als Scholtens hebben zich daarvoor gekwalificeerd.