Fraaie Britse Grand Prix prooi voor Bagnaia

De Grand Prix van Groot-Brittannië in de MotoGP heeft zondagmiddag een heerlijke race opgeleverd. Pas in de laatste ronden werd de race beslist en van begin tot eind waren er vrijwel overal mooie gevechten te zien.

Johann Zarco stond met zijn Ducati op poleposition, naast de Aprilia van Maverick Viñales en de Ducati van Jack Miller. Fabio Quartararo (Yamaha), Francesco Bagnaia (Ducati) en Aleix Espargaro (Aprilia) stonden op rij twee, voor Marco Bezzecchi (Ducati), Enea Bastianini (Ducati) en Jorge Martin (Ducati).

Zarco pakte bij de start de leiding, voor Quartararo, die nog een long lap-penalty moest pakken, Miller, Bagnaia en de vanaf plek elf geweldig vertrokken Alex Rins. Quartararo pakte in ronde vier zijn straf en hield de schade beperkt: hij sloot weer aan als vijfde, vlak achter Bagnaia, met Rins inmiddels op plek drie en Zarco met Miller voorop.

Voor Zarco was er aanvankelijk weinig aan de hand, tot hij in ronde vijf uit het niks onderuit schoof. Miller had zo de leiding, maar Rins drukte zijn Suzuki er gelijk bijna langs, niet veel later gevolgd door een daadwerkelijk succesvolle aanval op de leidende positie.

Halverwege de race had Rins de leiding nog altijd in handen, maar de verschillen waren klein: Bagnaia en Miller zaten in zijn kielzog en Martin, Viñales, Quartararo, Joan Mir en Espargaro zaten er ook nog uitstekend bij. Met negen ronden te gaan nam Bagnaia de leiding over, Rins leek het langzaam wat lastig te krijgen.

Niet veel later kwam ook Miller langs Rins, die de opvallend snelle Viñales in zijn nek had hijgen. Mir sloot zijn matige weekeinde af met een glijpartij vanaf plek acht, terwijl Martin met Viñales duelleerde voor plek vier. Dat duel werd toch door Viñales gewonnen en met vier ronden te gaan reed hij zijn Aprilia langs Rins naar plek drie.

Viñales nam ook op overtuigende wijze Miller te grazen en met twee ronden te gaan opende hij de jacht op leider Bagnaia. Nog in dezelfde ronde zette hij de Aprilia er voor het eerst naast, maar hij ging wat te wijd en Bagnaia kon er weer voorbij met nog een ruime ronde te gaan.

Bagnaia moest alles uit de kast trekken, maar toch pakte hij zijn vierde zege. Viñales greep een fraaie tweede plek, voor Miller en de zeer sterk gefiniste Enea Bastianini. WK-leider Quartararo finishte als achtste, één plek voor naaste concurrent Espargaro.