Na bemiddeling Egypte komen Israël en 'Islamitische Jihad' wapenstilstand overeen

De situatie in het Midden-Oosten blijft gespannen. Israël heeft vannacht in de Gazastrook opnieuw een militaie leider van de extremistische Palestijnse organisatie "Islamitische Jihad" gedood. De organisatie wordt door de EU en de VS geclassificeerd als een terroristische groepering. Militante Palestijnen hebben opnieuw talrijke raketten op Israël afgevuurd. Vanmorgen klonk er voor het eerst sinds deze escalatie een raketalarm in Jeruzalem.

Update 18.45 uur: Israël en de terreurorganisatie Islamitische Jihad hebben naar verluidt ingestemd met een staakt-het-vuren dat vanavond ingaat. Voor de derde dag op rij vielen er raketten op zowel Gaza als Israël. Volgens berichten in de media zijn Israël en de Islamitische Jihad, met Egyptische bemiddeling, overeengekomen de gevechten vanaf 20.00 uur plaatselijke tijd te staken. Dit tijdstip van het staakt-het-vuren is echter nog niet officieel bevestigd.

De Egyptische onderhandelaars hebben met name de Islamitische Jihad onder druk proberen te zetten om in te stemmen met een staakt-het-vuren. De islamitische organisatie daarentegen zou aandringen op vergelding voor de twee hooggeplaatste leden van de organisatie die door het Israëlische leger zijn gedood.

Israëlische militaire functionarissen daarentegen hadden gisteren reeds benadrukt dat alle belangrijke militaire doelstellingen zijn bereikt. In ruil voor het staakt-het-vuren zou Israël ermee hebben ingestemd de energietoevoer naar de Gazastrook te hervatten. De enige elektriciteitscentrale in Gaza functioneert nog nauwelijks door een gebrek aan brandstof, met als gevolg urenlange stroomonderbrekingen in de Gazastrook.

Ondanks de Egyptische bemiddelingspogingen zijn er de hele dag hevige gevechten geweest. Israël heeft talrijke stellingen van de Islamitische Jihad beschoten, vooral in het noorden van de Gazastrook. De terreurorganisatie heeft op haar beurt zware raketbeschietingen uitgevoerd op verschillende plaatsen in het zuiden van Israël, waaronder de steden Beer Sheva en Ashdod. Ook in het zuiden van de metropool Tel Aviv klonken met tussenpozen sirenewaarschuwingen.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds vrijdag 31 mensen omgekomen in de Gazastrook. Minstens 275 mensen raakten gewond, zei de organisatie.

Dat het conflict niet verder zal escaleren, bleek uit het feit dat de islamitische Hamas, die de lakens uitdeelt in de Gazastrook, weinig ambitie had om zich in de aanhoudende gevechten te mengen. Hamas-leider Ismail Haniya verklaarde terughoudend te zijn maar alle intensieve inspanningen om een einde te maken aan de agressie tegen de bevolking van Gaza nauwlettend te volgen.

Eerdere berichtgeving: Volgens het Israëlische leger zijn Mansur, de commandant die de leiding heeft over het zuidelijke deel van de Gazastrook, en twee andere hooggeplaatste leden tijdens de nachtelijke luchtaanvallen in de stad Rafah gedood. Mansur zou bezig zijn geweest met de voorbereiding van een aanval op Israël, aldus een verklaring waarin werd gesteld dat hij in het verleden ook verantwoordelijk is geweest voor terroristische aanslagen. De Islamitische Jihad heeft de moorden bevestigd. 

Grootschalige militaire operatie sinds vrijdag
Het Israëlische leger begon zijn grootschalige operatie vrijdag met luchtaanvallen. Als reactie daarop vuurden Palestijnse strijders talrijke raketten af in de richting van Israël. De meeste vielen op open terrein of werden onderschept door het raketafweersysteem 'Iron Dome'. Twee Israëli's raakten lichtgewond. Volgens de Palestijnen zijn er door de Israëlische aanvallen meer dan 200 mensen gewond geraakt en meer dan 20 mensen gedood.

VN-Veiligheidsraad buigt zich maandag over situatie
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal zich morgen buigen over het nieuwe geweld in het Midden-Oosten. De Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China hadden vanwegen het oplaaiende conflict om een vergadering van het VN-orgaan verzocht, aldus diplomatieke bronnen.

De Verenigde Staten hebben de Israëlische en de Palestijnse zijde opgeroepen zich gematigd op te stellen. Verdere escalaties moeten koste wat kost worden vermeden, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Ook de Europese Unie heeft haar bezorgdheid geuit over de situatie in het Midden-Oosten.