Kijk mee: de 25e Canal Parade, boeren delen zakdoeken uit aan bezoekers

De 25e botenparade van de Pride, de Canal Parade, is vanaf ongeveer 12.10 uur rechtstreeks te zien op AT5.  De jubileumeditie liet even op zich wachten, maar vanmiddag varen de Pride-boten voor de 25e keer door de grachten van Amsterdam tijdens de Canal Parade. Honderdduizenden bezoekers zullen vandaag afkomen op de botenparade en straatfeesten.

In totaal varen er tachtig boten door Amsterdam. De deelnemers die in 2020 al een plekje hadden bemachtigd, mochten dit jaar automatisch meedoen, doordat de parade in 2020 en 2021 werd afgelast. Hierdoor was er deze editie geen inschrijving voor nieuwe boten. Zo meldt AT5.

De Telegraaf meldt dat jonge boeren vanmorgen in het centrum van Amsterdam rode boerenzakdoeken uitdeelden aan de bezoekers van de Canal Parade. De boerenmeiden en boerenjongens deelden honderden zakdoeken uit met hun boodschap "solidair met de boeren.” In de stad staan ook trekkers langs de route. "De gemeente is op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de trekkers in de stad. Dit is in goed overleg gebeurd en hierover zijn goede afspraken gemaakt”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

De boten starten om 12.00 uur bij het Oosterdok. Daarna duurt het nog zeker een minuut of tien totdat de eerste boot langs de televisiecamera's komt, vandaar dat de uitzending dan pas begint. Er wordt via de Nieuwe Herengracht, Amstel en Prinsengracht naar het Westerdok gevaren. 

Splinter Chabot en Rik van de Westelaken geven commentaar. De uitzending is tot 15.45 uur te volgen.

Het slotconcert van de Pride vindt morgenavond plaats. Dat concert is van 18.30 uur tot 21.00 uur te zien bij AT5 op televisie en de website.

Om de drukte in de Amsterdamse binnenstad te reguleren, is de route van de botenparade vandaag als evenementengebied aangemerkt.

Het is niet mogelijk om zomaar met je bootje langs de route aan te meren om de optocht te bekijken. Daarvoor is een zogenaamd Pride-vignet nodig. Plezierbootjes zonder vignet worden sinds deze week weggesleept. Dat is een duur grapje voor de eigenaren, die 460 euro aan wegsleepkosten moeten ophoesten.

Tijdens de botenparade is het alleen deelnemers toegestaan om versterkte muziek draaien. Bezoekers mogen aan de wal of op het water geen harde muziek spelen. Handhavers op het water en op de kade zullen boetes uitdelen.

Dit jaar zal extra gehandhaafd worden op illegale feestjes langs de route om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Op vier stukken aan de Nieuwe Herengracht, waar de botenparade langskomt, zijn kades afgesloten vanwege instortingsgevaar.

Om middernacht moeten alle straatfeesten afgelopen zijn. Sommige drukbezochte feesten, zoals die op de Reguliersdwarsstraat en de Spuistraat, mogen hun bar daarna nog een uurtje openhouden. Zo wordt voorkomen dat alle bezoekers het feest tegelijkertijd verlaten en opstoppingen ontstaan.

De stream van AT5 is nog niet beschikbaar, hier andere streams die verslag doen van de Canal Parade.