Dubbele zege World Superbikes-coureur Razgatlioglu in mooie races TsjechiŰ

Op het Tsjechische circuit van Most hebben de coureurs in het World Superbikes-kampioenschap weer een mooi raceweekeinde afgewerkt. De drie hoofdrolspelers in het kampioenschap speelden ook in Most de grootste rol en dat zorgde regelmatig voor mooie strijd.

Race één
Op de eerste startrij vonden we titelconcurrenten Jonathan Rea (Kawasaki) en Toprak Razgatlioglu (Yamaha), met ook de Ducati van Michael Ruben Rinaldi ernaast. Kampioenschapsleider Alvaro Bautista, Alex Lowes en Garrett Gerloff vormden rij twee, voor Scott Redding, Andrea Locatelli en Axel Bassani.

Razgatlioglu kende een sterke start en pakte de leiding, voor Rea en Bautista, terwijl achter hen vrij chaotisch gereden werd - Redding en Bassani voerden dat deel van het veld aan. Voorin ontstond een geweldige strijd tussen de drie titelfavorieten, bijna elke bocht werd van positie gewisseld.

De omstandigheden werden alsmaar lastiger, want het begon wat te regenen, en Redding sloot ondertussen aan bij de drie kemphanen. Met een paar ronden te gaan nam Bautista de touwtjes vrij stevig in handen, terwijl Redding de tweede plek over had genomen en het tussen Rea en Razgatlioglu nu vooral om plek drie ging.

Bautista reed overtuigend naar de overwinning, maar in de slotronde moest Redding met hand en tand zijn podiumplek verdedigen. Razgatlioglu ging er voorbij, maar Redding werd wel derde, voor Rea - Bautista's zege was Ducati's duizendste World Superbikes-podium.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling als die van race één ging de superpolerace van start, waarbij Razgatlioglu gelijk de leiding nam en werd gevolgd door Rea en Bautista. Het duurde even, maar met ruim twee ronden te gaan wist Rea eindelijk een aanval op Razgatlioglu's leiding te plaatsen, met succes.

Razgatlioglu sloeg gelijk weer terug, maar bij het ingaan van de laatste ronde ging Rea er weer langs. De Turk zette zijn Yamaha rap wéér binnendoor en bij een ultieme poging ging Rea in de fout: de Noord-Ier schoot rechtdoor het grind in. Razgatlioglu pakte Yamaha's 100e World Superbikes-zege, Rea werd nog wel tweede en Bautista hield Rinaldi achter zich voor plek twee.

Race twee
De lichten voor de slotrace gingen uit met de uitslag van de superpolerace als startopstelling. Razgatlioglu greep de eerste plek, achter hem werd flink gevochten: Bautista en Rinaldi namen plek twee en drie in, Rea duelleerde met Bassani en Redding en kwam na één ronde door als vierde.

Rinaldi werd rap te grazen genomen door Rea en bij een poging om de Kawasaki-coureur terug te pakken gleed hij onderuit. Niet veel later slipstreamde Bautista zich naar de leiding, maar hij schoot gelijk rechtdoor - met Redding in zijn kielzog - en verloor even de aansluiting met Razgatlioglu en Rea, die vochten om de leiding.

Na een paar ronden sloot Bautista weer aan bij de twee koplopers en dus barstte het gevecht weer in volle hevigheid los. Razgatlioglu kwam daar ogenschijnlijk als winnaar uit de bus, met een handvol ronden te gaan had hij de leiding in handen, terwijl Bautista probeerde om Rea van de tweede plek af te houden.

In de slotronden ging het geweld een beetje liggen: Razgatlioglu reed naar de overwinning, Bautista werd tweede en Rea completeerde het podium. Bautista behoudt zo de leiding in het kampioenschap, voor Rea en wereldkampioen Razgatlioglu, die met zes zeges in de vorige acht races wel bezig is met een forse opmars.