BMX'ster Smulders pakt WK-brons, Zwitser stunt met goud

In het Franse Nantes is zondag het wereldkampioenschap BMX afgesloten. Na de eerste rondes op zaterdag werden zondag de wedstrijden afgewerkt tot en met de zes finales: mannen en vrouwen bij de elite, onder 23 en junioren.

Mannen elite
Geen Nederlanders in de finale: olympisch kampioen Niek Kimmann ging er in de halve finales uit, Mitchel Schotman strandde in de kwartfinales en Jay Schippers kwam net als Dave van der Burg niet door de achtste finales heen.

In de finale gingen met Arthur Pilard en Eddy Clerte gelijk al twee van de Franse favorieten onderuit. In een fraai gevecht ging de wereldtitel vervolgens naar de Zwitser Simon Marquart, die bij de finish werd opgewacht door goede vriend en trainingsgenoot Kimmann. De Brit Kye White reed naar het zilver, voor Joris Daudet uit Frankrijk.

Vrouwen elite
Bij de vrouwen ging het juist wél goed voor Nederland, dat voorafgaand aan het WK vicewereldkampioene Judy Baauw met een gebroken duim af zag haken. De rest haalde allemaal de finale: Laura Smulders, Merel Smulders en Manon Veenstra reden naar de laatste acht.

Laura Smulders kende geen lekkere start in de finale, waar ook Veenstra er eigenlijk gelijk al niet meer aan te pas kwam. Merel Smulders ging even goed mee, maar werd ingehaald. Ze pakte wel keurig brons, de wereldtitel ging naar de Amerikaanse Felicia Stancil, voor de Zwitserse Zoë Claessens.

Mannen onder 23
Frankrijk domineert de beloften, maar het viel ondanks het goud nog wat tegen in de finale: Leo Garoyan zette de verrassende Chileen Mauricio Molina hardhandig opzij en reed naar de wereldtitel. Zilver was voor de Colombiaan Juan Ramirez, voor Asuma Nakai uit Japan. Ynze Oegema strandde in de halve finales, Tim Goossens ging er in de achtste finales uit.

Vrouwen onder 23
Michelle Wissing vertegenwoordigde Nederland in de finale, waarin ze wel vrij snel af moest haken in de strijd om de medailles: zesde. Het goud was voor de Deense Malene Sorensen, voor Nadine Äberhard uit Zwitserland en de Canadese Molly Simpson.

Mannen junioren
Dé race voor Nederland, met drie finalisten. Dat leverde succes op, maar dat het Julian Bijsterbosch was die de wereldtitel pakte was toch wel wat verrassend. Met zilver voor Jaymio Brink werd het een oranje 1-2'tje, de Belg Wannes Magdelijns pakte brons - Jason Noordam moest genoegen nemen met plek vijf.

Vrouwen junioren
Geen Nederlandse deelname: Lissi van Schijndel viel in de halve finales en Renske van Santvoort kende pech in de kwartfinales. De Française Lea Brindjonc reed naar de wereldtitel, voor Veronika Sturiska uit Letland en de Tsjechische Sabina Kosarkova.