Wiegman leidt Engeland naar Europese titel voetbal

Sarina Wiegman is zondag met de Engelse vrouwen Europees kampioen voetbal geworden. Op een volgepakt Wembley won het Engelse vrouwenteam na verlenging met 2-1 van Duitsland.

Engeland kwam na ruim een uur spelen op voorsprong. Uit een diepe bal wist Ella Toone te scoren. De invalster rondde keurig af en liet de Duitse goalie kansloos. Duitsland moest op zoek naar de gelijkmaker en was via Lina Magull dichtbij, maar haar schot eindigde op de paal. Toch maakte Duitsland gelijk na een goede aanval over de rechterkant. Magull was ditmaal trefzeker na een lage voorzet van Lea Schüller.

Meer goals vielen niet in de reguliere speeltijd, dus moest er verlengd worden. In de 110e minuut zorgde Chloe Kelly uit een corner, die Duitsland niet wegkreeg, voor de 2-1 en liet Wembley ontploffen. De invalster schoot van dichtbij binnen. Duitsland moest opnieuw in de achtervolging, maar kwam niet meer tot scoren, waardoor Engeland voor het eerst in de geschiedenis van het damesvoetbal Europees kampioen is.

Voor Sarina Wiegman is het de tweede keer op rij dat ze Europees kampioen wordt. Vijf jaar geleden schreef de 52-jarige coach geschiedenis met Nederland door in eigen land de Europese titel te veroveren. In augustus vorig jaar stapte ze over van de KNVB naar de Engelse bond, waarin ze het kunststukje herhaalde.