Rossi wint IndyCar-race Indianapolis, Van Kalmthout 6e

Op de road course van de Indianapolis Motor Speedway is het dit weekeinde weer een waar racefestijn: de IndyCar Series én de NASCAR Cup Series komen er in actie en zaterdag was het als eerste de beurt aan de IndyCar Series.

Felix Rosenqvist had de poleposition in handen, voor Alexander Rossi, Pato O'Ward, Will Power, Josef Newgarden en rookie Christian Lundgaard - Rinus van Kalmthout vertrok naast kampioen Alex Palou vanaf een prima achtste startpositie.

Rosenqvist behield de leiding bij de start, Rossi en Newgarden sloten aan, voor Lundgaard, Colton Herta, Conor Daly en de vanaf plek veertien fantastisch vertrokken Devlin DeFrancesco - O'Ward ging in één van de eerste bochten in de rondte, Van Kalmthout zakte naar plek twaalf.

Een spin van Dalton Kellett, bepaald niet de eerste van het jaar, zorgde al snel voor een caution en bij de herstart schoof Herta op naar de tweede plek, voor Rossi, Lundgaard en Newgarden. Herta stoomde lekker door en na acht ronden nam hij Rosenqvist's leidende positie over.

De Zweed had het bepaald niet makkelijk, want in no-time zag hij ook Rossi en Lundgaard langszij komen. Na dik tien ronden werd de eerste ronde pitstops geopend, een door Scott McLaughlin aangevoerd deel van het veld bleef nog wat langer buiten op oude banden.

Na een dikke dertig ronden was Herta weer terug aan de leiding, voor Rossi, Lundgaard en de laat gestopte McLaughlin - Van Kalmthout reed inmiddels op de zevende plek, wat door het stilvallen van Simon Pagenaud al snel de zesde plek werd. Net als Rosenqvist kwam hij snel binnen, mocht Pagenaud voor een caution zorgen.

Die caution kwam er en de gehele top-5 kwam ook snel binnen voor een 'gratis' stop. Na veertig ronden konden we door: Herta voorop, voor Rossi, Lundgaard, Power, Jimmie Johnson, McLaughlin, Newgarden, O'Ward, Takuma Sato en Van Kalmthout. Halverwege de race sloeg het noodlot weer eens toe voor Herta: zijn auto gaf vanaf plek één de geest, nadat hij een kerbstone te hard geraakt had.

De laatste ronde reguliere pitstops kwam met een ronde of 25 te gaan, waarbij Rossi zijn leidende positie behield, gevolgd door Lundgaard, Power, McLaughlin, Newgarden en Van Kalmthout. Daar kwam in de slotfase ook geen verandering meer in en dus kon Rossi eindelijk weer een zege bijschrijven, terwijl Van Kalmthout een keurige zesde plek pakte.