Spanje meldt tweede dode met apenpokken

In Spanje zijn twee jonge mannen overleden die besmet waren met apenpokken. Dit zijn de eerste sterfgevallen die verband houden met de ziekteverwekker in Europa. Er wordt nog onderzocht of bestaande ziekten hebben bijgedragen aan de doodsoorzaak.

Spanje heeft binnen enkele uren twee sterfgevallen gemeld die verband houden met het apenpokkenvirus (MPXV). Het ministerie van Volksgezondheid in Madrid maakte kort na de eerste dode door apenpokken melding van een andere overleden patiënt. Dit zijn de eerste sterfgevallen in Europa die verband houden met de zich snel verspreidende infectieziekte. Beide zijn gemeld aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU-commissie, schreef het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de bevoegde regionale autoriteiten werd het eerste geval geregistreerd in de regio Valencia, in het oosten, en het tweede in Andalusië, in het zuiden van het land. Beide patiënten waren in het ziekenhuis opgenomen met encefalitis veroorzaakt door de infectie. Het ministerie van Volksgezondheid van de regio Valencia maakte vrijdagavond bekend dat de dood van de patiënt daar "veroorzaakt was door infectiegerelateerde encefalitis (ontsteking van de hersenen)". Lichaamsmonsters zullen nader worden "geanalyseerd om de oorzaak definitief te bevestigen". De regionale krant 'Levante' schreef dat de eerste dode een "man van ongeveer 40 jaar" was die op de intensive care lag in een ziekenhuis in de stad Alicante.

In Andalusië maakte het regionale ministerie van Volksgezondheid dit weekend bekend dat het tweede dodelijke slachtoffer een 31-jarige man was die was opgenomen op de intensive care van het Universitair Ziekenhuis van Cordoba met meningo-encefalitis (ontsteking van de hersenen en het hersenvlies) veroorzaakt door de infectie. De sterfgevallen kunnen mogelijk te wijten zijn aan andere ziekten. Het is echter in beide gevallen nog onduidelijk of er gelijktijdige ziekten aanwezig waren. De krant 'El País' schreef dat het medische instituut 'Instituto de Salud Carlos III' in Madrid weefselmonsters zou onderzoeken om de doodsoorzaak beter in kaart te brengen.

In Spanje zijn er momenteel zo'n 4298 gevallen van apenpokken gemeld, waarvan 64 bij vrouwen.

Sinds mei zijn wereldwijd in totaal acht sterfgevallen door apenpokken gemeld. De eerste vijf waren gemeld in Afrika, waar de ziekte in 1970 voor het eerst bij mensen werd ontdekt. Naast Spanje meldde ook Brazilië vrijdag een dode. Het Braziliaanse slachtoffer was een 41-jarige man die volgens het ministerie van Volksgezondheid ook leed aan lymfoom en een verzwakt immuunsysteem. "De comorbiditeiten verergerden zijn toestand", volgens het ministerie. De patiënt was opgenomen in het ziekenhuis in de zuidoostelijke stad Belo Horizonte en stierf aan een septische shock nadat hij naar de intensive care was gebracht.

Wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied afgekondigd
Volgens het laatste rapport van het Spaanse Centrum voor Gezondheidsnoodgevallen, dat op zaterdag werd gepubliceerd, lijden momenteel 3.750 mensen aan apenpokken in het land, en 120 van hen worden in het ziekenhuis behandeld. 4298 zouden tot nu toe besmet zijn. Spanje is een van de landen die het hardst door de ziekte zijn getroffen. Volgens het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, zijn ongeveer 70 procent van de 18.000 apenpokken gevallen die sinds mei zijn gemeld, gevonden in Europa en ongeveer 25 procent op het Amerikaanse continent.

Typische symptomen van de ziekte zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en bulten/puisten vergelijkbaar met waterpokken. De ziekte wordt overgedragen via nauw lichaams- en huidcontact. In tegenstelling tot menselijke pokken, die sinds 1980 zijn uitgeroeid, is het verloop van apenpokken meestal veel milder; de meeste mensen herstellen binnen een paar weken van de infectie.

Met het oog op de verspreiding van de besmettelijke ziekte heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgelopen zaterdag een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied uitgeroepen. 

In Nederland zijn bij 878 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 28 juli 2022).