F1: Russell verrast met poleposition, Verstappen tiende

George Russell heeft verrassend poleposition gepakt voor de Grand Prix van Hongarije. De Brit reed met de Mercedes naar een tijd van 1.17,377 waarmee hij nipt sneller was dan de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc. Kampioenschapsleider Max Verstappen kampte met problemen en kwam niet verder dan plek tien.

De baan was na de regen van eerder in de race opgedroogd, maar er lag weinig rubber op het asfalt. Vanwege de dreiging van nieuwe regen kwam het veld snel naar buiten. Daarbij ook Sebastian Vettel die in de derde vrije training nog in de bandenstapels stond met de Aston Martin. De tijden werden rap sneller, waardoor veel coureurs nog een tweede run moesten maken. Het was flink stuivertje wisselen, maar nadat de vlag gevallen was waren het Yuki Tsunoda, Alexander Albon, Vettel, Pierre Gasly en Nicholas Latifi die uit konden stappen.

In Q2 kwamen de Mercedessen plots bovendrijven, terwijl verder naar achteren Sergio Perez het met de Red Bull lastig kreeg. De Mexicaan zag eerst zijn tijd afgenomen worden maar kreeg deze later terug. Een nieuwe poging bracht geen verbetering waarna hij klaar was omdat de tijden wederom sneller en sneller werden. Ook Guanyu Zhou, Kevin Magnussen, Lance Stroll en Mick Schumacher vielen af.

Sainz was met een tijd van 1.17,505 de snelste in de eerste run in Q3. Verstappen klokte slechts de zevende tijd nadat hij in een van de bochten te wijd ging en daar ruim een seconde verloor. Sainz verbeterde in de tweede run zijn tijd, maar Russell kwam hier met een 1.17,377 verrassend onder door voor zijn eerste poleposition. Verstappen kampte met een motorisch probleem en zette geen tijd meer neer. De top tien was daardoor als volgt: Russell, Sainz, Leclerc, Lando Norris, Esteban Ocon, Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Verstappen.