Van Vleuten wint met overmacht koninginnenrit en is de nieuwe leidster in Tour de France

Annemiek van Vleuten heeft haar klasse in de Tour de France gedemonstreerd. In de koninginnenrit met drie zware klimmen trok de 39-jarige Nederlandse op de eerste beklimming in de aanval en zou iedereen uit het wiel rijden. Na haar indrukwekkende solo zou ze meer dan met drie minuten voorsprong winnen op Demi Vollering, die het langst in het wiel van Vleuten kon blijven. De renster van Movistar is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de loodzware bergrit van Sélestat naar Le Markstein over 127 kilometer stond de renners drie beklimmingen van de eerste categorie te wachten. Van Vleuten trok al op de eerste beklimming in de aanval. De Nederlandse begon ziek aan de Tour de France Femmes, maar daar was weinig van te merken. Op de eerste klim, de Petit Ballon, kon alleen Demi Vollering volgen. De rest werd al minuten gereden op de lastige beklimming.

Op de tweede beklimming Col du Platzerwasel bleef Vollering lang in het wiel van Van Vleuten hangen, maar op het laatste steile stuk moest de renster van SD Worx passen bij haar landgenote. In de laatste kilometer nam Van Vleuten al snel een ruime voorsprong en ze zou alleen maar uitlopen op Vollering. Aan de finish na de Grand Ballon was het verschil maar liefst 3.26. Nummer drie Cecilie Uttrup Ludwig werd derde op ruim vijf minuten van de ontketende Van Vleuten.

Van Vleuten is na deze demonstratie ook de nieuwe leider in de Tour de France voor vrouwen. Ze neemt de leiderstrui over van Marianne Vos, die al vroeg voor haar eigen tempo koos. Van Vleuten heeft met nog een bergrit te gaan nu een voorsprong van ruim drie minuten op Vollering. Katarzyna Niewiadoma staat al op vijf minuten.