Vettel stopt eind dit jaar met Formule 1

Sebastian Vettel vertrekt aan het einde van dit seizoen uit de Formule 1, zo liet de Duitser weten via sociale media. Hiermee komt er een einde aan een roemrijke carrière die de Aston Martin-coureur vier wereldkampioenschappen opleverde.

"Ik kondig hierbij mijn vertrek aan uit de Formule 1 aan het einde van dit seizoen", liet Vettel via zijn Instagram-account weten. "Ik hou van deze sport. Het is het middelpunt van mijn leven geweest voor zo ver ik me kan herinneren, maar er is voor mij ook een leven naast de baan. Ik heb een familie en ik hou ervan bij ze te zijn. Daarnaast zijn er andere interesses ontstaan naast de Formule 1"

"Mijn passie komt samen met bepaalde aspecten die me tegenstaan. Wellicht dat ze in de toekomst worden opgelost, maar dan moet de wil om het te veranderen nog veel groeien. Praten is niet genoeg en we kunnen het ons niet veroorloven om te wachten. Er is geen alternatief".

De carrière van Vettel begon voortvarend. In slechts zijn derde volledige F1-seizoen wist hij in 2010 beslag te leggen op de titel met het team van Red Bull. Een periode van dominantie volgde, waarbij de Duitser tot en met 2013 onafgebroken het kampioenschap wist te winnen. Successen behaalde hij ook bij Ferrari, maar niet in dezelfde mate als bij Red Bull. De gedroomde titel met de Scuderia bleef voor Vettel helaas uit en hij moest noodgedwongen vertrekken bij de Italiaanse formatie aan het einde van 2020.

In 2021 volgde een korte opleving bij Aston Martin. De coureur wist fraaie podia te pakken tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan en Hongarije, maar huidig seizoen moet de Duitser met lede ogen aanzien hoe de Britse renstal geen vuist kan maken. Een valse noot in het slotakkoord van een uiterst imposante Formule 1-loopbaan.

Lawrence Stroll, mede-eigenaar van het Aston Martin F1-team, is dankbaar voor de samenwerking met de Duitser en zijn geleverde diensten: "Ik dank Sebastian vanuit de grond van mijn hart voor het geweldige werk dat hij heeft geleverd. We hebben hem duidelijk gemaakt dat we langer met hem door wilden, maar hij heeft zelf de beslissing gemaakt om een andere weg in te slaan, en dat respecteren we. Hij heeft enkele geweldige races voor ons gereden en zijn ervaring en expertise met de monteurs was voor ons van essentieel belang".