Philipsen sprint op Champs-Élysées naar zege in slotetappe Tour; eindzege voor Vingegaard

Jasper Philipsen heeft de slotetappe van de 109de Tour de France op zijn naam geschreven. De 24-jarige Belg was de snelste in de massasprint op de Champs-Élysées. Hij won voor Dylan Groenewegen en Alexander Kristoff. In de slotetappe kwam de eindzege van Jonas Vingegaard nooit in gevaar en kwam met zijn ploeg over de finish over de streep en daarmee was de zege officieel binnen voor hem.

Na de verschillende plichtplegingen onderweg begon op de Champs-Élysées na de eerste doortocht. Bij de eerste keer mocht traditioneel de ploeg van de leider als eerste de streep passeren, waarna er volop werd aangevallen. Ondanks de vele aanvallen, waaronder ook een van Tadej Pogacar, werd er uiteindelijk gewoon gesprint op de Champs-Élysées.

Dylan Groenewegen begon zijn sprint van ver, maar de Nederlander kon het werk van zijn ploeggenoten niet afmaken. Hij werd al snel voorbij gereden door Jasper Philipsen en de Belg won met meer dan een fietslengte verschil. Groenewegen werd nog wel tweede voor Alexander Kristoff. Fabio Jakobsen kwam er in de laatste sprint er niet aan te pas.