F1: Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander verstevigde zo de leiding in het kampioenschap omdat tegenstrever Charles Leclerc al in de beginfase uitviel. Lewis Hamilton eiste plaats twee voor zich op, voor George Russell.

Leclerc startte op Paul Ricard vanaf poleposition, terwijl Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz vanaf plek negentien vertrok vanwege een motorwissel, met naast hem Kevin Magnussen die hetzelfde overkomen was. Leclerc was goed weg, terwijl Verstappen achter hem aan sloot, gevolgd door Lewis Hamilton en Perez. Yuki Tsunoda verloor veel tijd doordat hij bij de chicane achterstevoren getikt werd door Esteban Ocon en ruim achter het veld aan kon sluiten. Beste starters waren Magnussen die vanaf de laatste startplek naar dertien doorschoof en Lance Stroll die van vijftien naar tien ging.

Leclerc kon niet weglopen bij Verstappen die binnen een seconde bleef en minder van zijn banden leek te vergen dan de Monegask. Daarachter voerde Perez de druk op Hamilton op. Sainz startte op de harde banden en toen deze eenmaal op temperatuur waren schoof de Spanjaard vanaf plek negentien snel door naar dertien, met daarvoor Magnussen.

Verstappen was na zeventien ronden de eerste van de toppers die binnen kwam. De Nederlander kwam op plek zeven terug, achter de McLaren van Lando Norris. Bijna direct daarachter reed Sainz die de top tien binnen was geslopen. Na achttien ronden spinde Leclerc hard in de bandenstapels en viel daardoor uit, mogelijk veroorzaakt door problemen met het gaspedaal. Er volgde een safety car en vrijwel het hele veld maakte een stop. Dit gaf de leiding aan Verstappen, voor Hamilton, Perez en George Russell. Ferrari haalde Sainz binnen, maar stuurde de Spanjaard te vroeg weg waardoor Alexander Albon moest remmen.

De safety car kwam na twintig ronden weer naar binnen, waarna Verstappen het veld op gang bracht. Sainz profiteerde optimaal van zijn mediumband, waardoor hij beide McLarens en de Alpine van Fernando Alonso passeerde voor plek vijf. In het achterveld tikte Guanyu Zhou Mick Schumacher in de rondte waardoor beiden veel tijd verloren.

Verstappen trok snel een gat van ruim drie seconden met Hamilton en behield makkelijk deze voorsprong. Daarachter reed Sainz het gat met Russell dicht en passeerde de Mercedes buitenom in de rechterbocht na de chicane. De Spanjaard moest echter wel nog een vijf seconden straf incasseren vanwege het incident in de pits met Albon.

Met nog elf ronden te gaan plaatste Sainz de aanval op Perez die zich gewonnen moest geven. Snel daarna waagde Russell een poging, maar bij de chicane gleed de Mercedes van de Brit weg, tikte de Red Bull aan die daardoor rechtdoor moest. Sainz wisselde nog naar nieuwe banden, waardoor hij op plek negen de baan op kwam en opnieuw aan een inhaalrace kon beginnen.

In de slotfase volgde een virtuele safety car na het stranden van de Alfa Romeo van Guanyu Zhou. Richting het einde ervan was Russell wakker en verraste hiermee Perez die iets te laat naar zijn gas ging en zo plek drie verloor. Sainz was weer geklommen naar plek vijf.

Na 53 ronden werd Verstappen als winnaar afgevlagd en vergrootte hij zo de leiding in het kampioenschap. Hamilton eindigde als tweede, voor Russell. Perez werd vierde, voor Sainz, Alonso, Norris, Ocon, Ricciardo en Stroll die het laatste punt mee naar huis nam.