'Hebben de hoorzittingen over bestorming Capitool gevolgen voor Trump?'

In de loop van acht hoorzittingen heeft de 6 januari Congrescommissie verbazingwekkende onthullingen en nog niet eerder vertoonde beelden rond de verkiezingen van 2020 en de aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021 naar buiten gebracht.

Zo zou voormalig president Donald Trump nadat hij zijn beruchte speech had gehouden op de urenlang naar de televisie hebben gekeken naar het verloop van de bestorming van het Capitool hebben gekeken en niets hebben ondernomen om ze een halt toe te roepen. Meerdere medewerkers spoorden Trump aan om in te grijpen, maar die zou alle adviezen in de wind hebben geslagen. Volgens de getuigen gooide hij met zijn tweets juist olie op het vuur. 

Op de hoorzitting werd een nooit eerder vertoonde video vertoond waarin Donald Trump weigerde te zeggen dat de presidentsverkiezingen van 2020 voorbij waren. De outtakes van zijn toespraak, gefilmd op 7 januari vorig jaar, laten zien dat de president het script aanpast. "Ik wil niet zeggen dat de verkiezingen voorbij zijn", zegt hij onder meer tegen zijn dochter Ivanka. 

Volgens de leden van het comité toont hun bewijs aan dat voormalig president Donald Trump wist dat de verkiezingen niet 'gestolen waren'; dat hij actief probeerde om de verkiezingsuitslag toch ongedaan te maken; en dat hij aanzette tot de gewelddadige rel bij het Capitool waarbij vijf mensen om het leven kwamen.

Maar zullen er daadwerkelijk consequenties zijn voor president Trump en zijn inner circle? DW gaat in op wat de hoorzittingen tot nu toe hebben uitgewezen, en wat de uitkomst zou kunnen zijn voor president Trump en zijn naaste medewerkers.