Vingegaard wint laatste bergetappe Tour de France en neemt voorschot op Tourzege

Jonas Vingegaard heeft de achttiende rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. Op de slotklim loste hij Tadej Pogacar en verstevigde de leiding in het algemeen klassement. De Deen van Jumbo-Visma heeft nu meer dan drie minuten voorsprong op de Sloveen.

Vandaag moesten de renners nog een laatste keer klimmen in de Tour de France van dit jaar. In de Pyreneeën kreeg het peloton drie kanjers van cols voorgeschoteld. Nadat de Col d’Aubisque en de Col de Spandelles waren bedwongen, lag de aankomst op Hautacam (13,6 km aan 7,8 %).

Jumbo-Visma, de ploeg van de klassementsleider, was vanaf het begin goed actief en was met elke kopgroep mee. Uiteindelijk zou de Nederlandse ploeg twee renners mee hebben. Op de Col d’Aubisque kwam Ciccone als eerste boven. Hij volgde zo tot op drie punten van Geschke. Nadien trok de kopgroep naar de Col de Spandelles en daar liet Van Aert zien dat hij nog steeds over goede benen beschikte. De Belg en de leider in het sprintklassement trok met Martinez en Pinot over de tweede beklimming van de dag. In het peloton trok Tadej Pogacar in de aanval. De winnaar van de laatste twee edities probeerde Jonas Vingegaard onder druk te zetten, maar bergop kon hij de Deen niet lossen.

In de technische afdaling van de Col de Spandelles probeerde Pogacar Vingegaard verder onder druk te zetten en leek daar bijna in te slagen. Vingegaard kon ternauwernood een valpartij voorkomen, en niet veel later kwam Pogacar zelf te val. Vingegaard wachtte hem daarna op en de twee namen in de afdaling wat minder risico.

Op Hautacam, de laatste beklimming van deze Tour, viel van Aert opnieuw aan. Enkel Martinez kon de groene trui volgen. In de achtergrond leidde Jumbo-Visma de achtervolging. Eerst nam Benoot de eerste kilometers voor de rekening en daarna nam Sepp Kuss. Op het tempo van de Amerikaan kon naast zijn ploeggenoot Vingegaard alleen Pogacar volgen.

Van Aert en Martinez werden bijgehaald, waarna Kuss het over gaf aan Van Aert. De groenetruidrager deed een indrukwekkende kopbeurt en dankzij zijn tempo moest Pogacar lossen, waarna Vingegaard zelf ging en de etappe zou winnen. Hij won met meer dan een minuut voorsprong op de Sloveen en pakte daarbij ook de bolletjestrui. Van Aert zou nog derde worden in de etappe.