Draghi stapt op: 25 september stemmen, extreem-rechts Fratelli d'Italia leidt poll

De Italiaanse premier Draghi heeft bij de vertrouwensstemming in de Senaat bij lange na niet de brede steun gekregen die hij wilde. Draghi won de stemming met 95 stemmen voor en 39 tegen. Zijn regeringspartijen Lega, Forza Italia en de Vijfsterrenbeweging onthielden zich van stemming.

Lega en Forza Italia wilden een besluit nemen over een andere resolutie die een voortzetting van het bestuur met de Vijfsterrenbeweging zou hebben uitgesloten. Minister van Buitenlandse Zaken Di Maio van de partij Insieme per il futuro (Samen voor de toekomst) beschuldigde de partijen van verzaken.  

Update 20.10 uur: Nadat Mario Draghi zijn ontslag heeft ingediend heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella het parlement ontbonden, waardoor vervroegde verkiezingen automatisch noodzakelijk zijn. Dat maakte het staatshoofd bekend in een korte televisietoespraak. 

Eigenlijk zouden de verkiezingen pas in het voorjaar van 2023 plaatsvinden. "Het huis van het Parlement ontbinden is altijd de laatste keuze", zei Mattarella. De huidige politieke situatie leidde tot dit besluit.

De mensen in Italië zullen waarschijnlijk onrustige verkiezingscampagneweken tegemoet gaan. De verkiezingen moeten binnen 70 dagen zijn voltooid. De datum voor de vervroegde verkiezingen is vastgesteld op 25 september 2022. Dit werd aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de Raad van Ministers in Rome, zoals gemeld door de persbureaus Ansa en Adnkronos.

De regering van Draghi blijft aan tot er een nieuwe premier is. In een toespraak bedankte Draghi staatshoofd Sergio Mattarella voor het in hem gestelde vertrouwen. "We moeten erg trots zijn op het werk dat we namens de president van de republiek hebben gedaan in dienst van alle burgers", vervolgde de 74-jarige. Het voormalige hoofd van de Europese Centrale Bank riep op om de komende weken gewoon door te werken.

Volgens de laatste peilingen staat het extreemrechtse Fratelli d'Italia onder partijleider Giorgia Meloni momenteel bovenaan. Samen met de grote centrumrechtse partijen Forza Italia onder leiding van ex-premier Silvio Berlusconi en de rechtse Lega van Matteo Salvini, zou een meerderheid in het parlement mogelijk zijn. Zo'n regering zou waarschijnlijk problematisch zijn voor onder meer het migratiebeleid en de relaties met de EU.

Draghi werd in het buitenland gezien als een garantie voor stabiliteit voor Italië, dat anders soms turbulent werd geregeerd. Hij maakte het land met bijna 60 miljoen inwoners weer zichtbaar op het internationale toneel. Economisch staat er veel op het spel voor Italië. De beursen hebben al negatief gereageerd. De beurs van Milaan zakte ondertussen flink in het rood en sloot diep in het rood. 

Eerdere berichtgeving: Nieuwe verkiezingen worden nu als de meest waarschijnlijke optie beschouwd. Peilingen zien een juridische alliantie in het verschiet.

Draghi biedt Mattarella waarschijnlijk opnieuw ontslag aan
De 74-jarige Draghi had brede goedkeuring als voorwaarde gesteld voor de voortzetting van de regeringsalliantie. Vandaag om 9.00 uur is Draghi van plan een verklaring af te leggen in de Kamer van Afgevaardigden, het tweede deel van het Parlement. Daarna wordt verwacht dat Draghi opnieuw zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella - en deze keer zal Mattarella het accepteren. Er moeten uiterlijk 70 dagen na de ontbinding van het parlement nieuwe verkiezingen zijn, waarbij 2 oktober de meest waarschijnlijke datum is. 

Draghi had vorige week zijn ontslag aangeboden nadat de populistische Vijfsterrenbeweging had geweigerd de coalitie te steunen bij een vertrouwensstemming in het parlement. President Mattarella wees het verzoek om ontslag echter af en eiste een verklaring voor het parlement.

Politiek geschil komt op het slechtst mogelijke moment voor Italië
Het land kampt momenteel onder meer met zijn afhankelijkheid van Russisch aardgas, een droogteperiode in het land en een hoge inflatie. Maatregelen tegen de hoge prijzen voor levensonderhoud hadden geleid tot een geschil tussen Draghi en de Vijfsterrenbeweging. Draghi's conservatieve partners hadden onlangs een verdere deelname aan de regering afgewezen als de Vijfsterrenpartij zou blijven deelnemen.