Rallyrijder Rovanperš domineert Rally van Estland en wint opnieuw

Voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde. In de bossen en op de gravelwegen van Estland stond de zevende wedstrijd van het WK op het programma, vooral gekenmerkt door de hoge snelheden in Estland en regenachtige middagen.

Op de donderdag ging het in de shakedown al fout voor Takamoto Katsuta, die zijn Toyota op z'n kop rolde. Die werd wel hersteld en vrijdag kon hij een prima zevende plek innemen. Elfyn Evans ging met navigator Scott Martin lang aan de leiding, maar in de regenachtige laatste proef vergooide hij zijn voorsprong en kwam Toyota-teamgenoot Kalle Rovanperä met Jonne Halttunen langszij. Evans stond na één dag zo op elf seconden, thuisheld Ott Tänak volgde met Martin Järveoja in hun Hyundai op 44 seconden nadat ze in de slotfase van de dag te kampen hadden met zwaar beslagen ruiten.

Zaterdag gebeurde er wat positiewisselingen betreft eigenlijk niet zoveel, in de strijd om de podiumplaatsen zelfs niks. Rovanperä liet een fenomenaal staaltje rallyrijden zien, won proef na proef en breidde zijn voorsprong op Evans uit naar 29 seconden. Tänak volgde op 1:11 minuten en leek weinig anders te kunnen doen op zondag: Evans zat er te ver voor en op 2:20 minuten van de leider stond Neuville te ver achter Tänak om nog een echte bedreiging te vormen - pech en ongelukken daargelaten, uiteraard.

Op zondag zorgde de reden in de slotfase nog voor lastige omstandigheden, maar Rovanperä hield het keurig vol. In de afsluitende powerstage had hij nog het geluk van opdrogende omstandigheden, waardoor hij uiteindelijk met een volle minuut voorsprong op Evans de rally op zijn naam schreef en de WK-leiding vergrootte. Tänak sloot zijn thuiswedstrijd af op 1:55 minuten en een derde plek, Neuville werd op bijna vier minuten vierde.