Houle wint eerste PyreneeŽnrit Tour; Vingegaard pareert aanvallen Pogacar

De eerste Pyreneeënetappe van de Tour is gewonnen door Hugo Houle. De Canadees was in de zestiende etappe de sterkste van een grote kopgroep. Tadej Pogacar trok meerdere malen in de aanval, maar geletruidrager Jonas Vingegaard kraakte niet.

De dag na de laatste rustdag van deze Tour stond de eerste van de drie Pyreneeënetappes in de Tour op het programma. In de laatste zestig kilometer stonden twee beklimmingen van de eerste categorie op het programma. Op de voorlaatste klim trok Tadej Pogacar meermaals in de aanval, maar steeds had Jonas Vingegaard een antwoord op de Sloveen.

Op de Mur de Péguère, de slotklim van de dag, van de dag werd in eerste instantie door Rafal Majka het strak gehouden, waarna Sepp Kuss versnelde na pech bij Majka. Kuss zorgde ervoor dat alleen zijn ploeggenoot Vingegaard en alleen Pogacar en Nairo Quintana konden de klimmer van Jumbo-Visma. Later in de afdaling zouden ook nog Geraint Thomas en David Gaudu aansluiten.

Maar de klassementsrenners zouden nooit in aanmerking komen voor de dagzege. Vroeg in de etappe zou er een kopgroep van 29 renners wegrijden die zouden gaan strijden voor de ritzege. Daarin zou uiteindelijk Hugo Houle de sterkste zijn. De Canadees was voor de slotklim weggereden uit een omvangrijke kopgroep en zou stand houden op de slotklim. Hij kwam solo aan in Foix voor Valentin Madouas en zijn ploeggenoot Michael Woods.