Belgische voetbalsters naar kwartfinales EK

Voor het eerst in de historie hebben de Belgische voetbalsters zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK. België is er überhaupt pas voor de tweede keer bij en in Engeland bereikte de ploeg dus de laatste acht.

België nam het in Manchester op tegen Italië, met als inzet een plekje bij de laatste acht. In de eerste helft gebeurde er weinig, maar kort na rust was het raak: Tine de Caigny schoot België op voorsprong. Kort daarop eindigde een prachtige Italiaanse bal op de kruising, een volgende kans ging ook mis en Tessa Wullaert zag in blessuretijd een zeer fraai afstandsschot nét missen, dus bleef het bij de beslissende 1-0 Belgische zege.

Frankrijk was al zeker van groepswinst en speelde tegen IJsland. Al binnen een minuut tekende Melvine Malard voor de 1-0, waarna er over en weer wat kansjes kwamen. Na een dik uur scoorde Malard de 2-0, maar die werd afgekeurd, net als de 2-0 van Onema Geyoro kort voor het einde. Diep in blessuretijd en na weer eens ellenlang beraad van de VAR én scheidsrechter kreeg IJsland nog een penalty: Dagny Brynjarsdottir schoot 'm binnen en tekende voor de 1-1 eindstand.

Woensdag wordt de eerste kwartfinale gespeeld, Engeland neemt het dan op tegen Spanje. Duitsland speelt een dag later tegen Oostenrijk, vervolgens komen België en Zweden in actie en Frankrijk treft Nederland zaterdag in de laatste kwartfinale.