Gemengde 4x400-meterploeg naar WK-finale, historisch Peruviaans goud

In het Amerikaanse Eugene is vrijdagavond het wereldkampioenschap atletiek van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste ochtendsessie, waar gelijk al de eerste Nederlanders in actie kwamen, met wisselend succes.

4x400m gemengd
De eerste drie ploegen in de twee series zouden zich plaatsen voor de finale en dat was voor Nederland eigenlijk nooit een probleem. Liemarvin Bonevacia en de bijzonder indrukwekkend lopende Lieke Klaver brachten Nederland in een leidende positie, Tony van Diepen hield dat keurig vol en Eveline Saalberg haalde de tweede plek binnen in 3:12,63 minuten, achter de VS en voor Polen. De finale wordt zaterdagochtend om 04.50 uur Nederlandse tijd gelopen.

Kogelslingeren mannen
Voor Denzel Comenentia was het een dag om snel te vergeten. Met zijn beste seizoensworp van 75,21 meter zou hij de top-12 en dus de finale bereikt hebben, maar zover kwam de Nederlander niet. Sterker nog, zijn drie pogingen eindigden allemaal in het net, als enige van de 29 deelnemers noteerde hij geen enkele geldige worp.

20km snelwandelen vrouwen
De eerste medailles van het WK werden op de weg vergeven en wel bij het snelwandelen. Lange tijd gingen de Peruviaanse Kimberly Garcia Leon en de Tibetaanse, voor China uitkomende Choeyang Kyi samen aan de leiding, maar in de tweede helft van de race liet Leon haar concurrente achter zich. Ze hield ogenschijnlijk probleemloos stand en snelde in 1:26.58 uur naar de wereldtitel en de eerste WK-medaille ooit voor Peru in de atletiek. Choeyang moest genoegen nemen met het brons in 1:27.56 uur, want Katarzyna Zdzieblo uit Polen kwam er in de slotfase nog voorbij (1:27.31).