Pedersen wint Touretappe vanuit vroege vlucht

Mads Pedersen heeft de dertiende etappe in de Tour de France gewonnen. Vanuit een vroege vlucht maakte de oud-wereldkampioen het overtuigend af. De Deen van Trek-Segafredo won voor Fred Wright en Hugo Houle. Jonas Vingegaard blijft in het geel.

In de etappe van Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne, met onderweg drie gecategoriseerde beklimmingen, wilden aanvallers voor hun kans gaan. In de beginfase waren er verschillende aanvallen, onder meer van Taco van der Hoorn was actief, maar de Nederlander zou niet in de juiste kopgroep zitten. Een aanvalspoging van Filippo Ganna, Stefan Küng en Matteo Jorgensen was wel succesvol en het drietal kreeg later het gezelschap van nog zes renners, met daarbij Mads Pedersen, die al de hele actief was.

Het peloton hield de voorsprong klein, maar mede doordat enkele sprinters in het peloton moesten afhaken, Fabio Jakobsen kon het peloton op de beklimmingen niet volgen, Caleb Ewan viel weg uit het peloton door een valpartij. Dylan Groenewegen geraakte weg over de laatste beklimming met het peloton en zette zijn ploeg ook aan het werk om het gat naar de kopgroep te verkleinen, maar daarin zouden ze niet slagen, waardoor de winnaar in de kopgroep zat.

Pedersen zorgde voor de eerste aanval in de kopgroep. Op een oplopende strook versnelde de Deense oud-wereldkampioen en verassend genoeg moesten Küng en Ganna passen, ook Jorgensen moest ze laten gaan. Wright en Houle konden wel aanhaken bij de Deen, maar in de sprint was Pedersen oppermachtig tegen het tweetal en pakte zijn verdiende eerste zege in de Tour de France.

In het algemeen klassement veranderd er niks en blijft Jonas Vingegaard aan de leiding staan voor Pogacar. Zaterdag staat een heuveletappe op het programma met aankomst in Mendé, een klimmetje van bijna drie kilometer met een gemiddelde stijgingspercentage van meer dan tien procent.