FOK! Wat een weer-dossier: hitte.

Hallo beste mensen!  

Als eerste veel dank aan Jippie die het reguliere weerbericht van een opfrisbeurt heeft voorzien. Ikzelf maak alleen nog een regulier weerbericht als de situatie daar echt om vraagt. Na ruim 12 jaar heb ik alles wel een beetje vertelt. Ook het significant afnemen van specatculaire weersituaties speelt daar ook een rol in. Vaak worden korte wisselvallige periodes afgewisseld met veel langer durende droge/saaie periodes. Op een gegeven moment werd het maken van een weerbericht echt een belasting. Gelukkig was Jippie daar. 

Ik ga mij wat meer richten op de achtergronden van het weer en zal wat meer over specifieke situaties en de daarbij behorende achtergronden gaan vertellen.

Vandaag ga ik het eens hebben over de hitte die er aankomt. Al ruim een week worden er zeer extreme temperaturen berekend in de weermodellen. Op termijn is het vaak erg lastig om een juiste verwachting te maken. Toch moet je dat ook niet 100% negeren. het zijn vaak details die het verschil gaan maken. 

De warmte komt er, dat is nu wel zeker. Toch lijkt dit maar zeer tijdelijk te zijn. 

De hete lucht komt met een zuidelijke stroming deze kant op. Het hogedrukgebied kiest positie ten oosten van ons land, en daardoor komt de hitte die al dagenlang heerst in het zuidwesten van Europa ook even bij ons terecht. 

De temperaturen op 1500 meter hoogte komen tussen zondag en woensdag tussen de 20 en 24 graden te liggen. In de zomer mag je daar aan de grond tussen de 12 en 15 graden bij optellen. 

Morgen is dan de meest 'frisse' dag van dit weekend met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. In het noordoosten kan zelfs nog een buitje vallen.

Vanaf zondag gaan de temperaturen dan heel rap omhoog. De wolken verdwijnen helemaal en dan komt het kwik al uit op 23 tot 31 graden uit. Ook de nachttemperatuur gaat dan flink omhoog. 

Maandag is dan de 1e dag met tropische temperaturen. Alleen op de Wadden lijkt het dan nog nét onder de 30 graden te blijven. In het midden kan het al zo'n 32 graden worden, maar in het zuiden is 35 graden niet ondenkbaar. Verder is het één en al zon wat de klok slaat. De minima blijven boven de 20 graden, dus da's pittig.

Dan dinsdag, dat moet hem dan gaan worden. Helaas voor de 4-daagse lijkt het mij eerlijk gezegd niet verantwoord om die dag te gaan lopen. Vrijwel ieder model laat maxima zien van 31 graden op Terschelling tot 39 a 40 graden in een groot deel van het binnenland. Dit onder een brandende zon. Mogelijk loopt het kwik nog iets verder op, omdat het ook alweer behoorlijk droog is de laaste tijd. Dus 41, en op zandgronden 42 graden is niet geheel onmogelijk.

Op woensdag is de ergste hitte wel voorbij, want de wind draait naar het westen toe en daarmee stroomt relatief gezien wat koelere lucht het land binnen. Voor de 4-daagse zit een 31 graden er nog wel in, tevens sluit ik ook niet helemaal uit dat het zwakke koufront daar misschien een enkele stevige onweersbui laat ontstaan. De neerslagsignalen zijn klein, maar al wel duidelijk meer dan de afgelopen week in de uitvoer stond.

Vanaf donderdag is het gedaan met de pret. Opnieuw schakelen we over naar 'gewoon' Hollands weer met af en toe zon die afgewisseld zal worden met wolkenvelden. Ook zou er dan af en toe een buitje kunnen vallen, maar grote hoeveelheden zijn beslist niet aan de orde.

Tot ziens luitjes!