Klimmers Ondra en Garnbret winnen fraaie leadfinales, weer wereldrecord speedklimmen

Voor de liefhebbers keren we nog even een paar dagen terug en wel naar Chamonix: in de Franse bergen stond weer een World Cup sportklimmen op het programma, net zoals de weken ervoor werden er wedstrijden in het speed- en leadklimmen afgewerkt.

Speed vrouwen
Het ging er snel aan toe, vooral in de finale: Deng Lijuan uit China benaderde het wereldrecord tot op twee honderdsten van een seconde met haar tijd van 6,55 seconden, terwijl ook de Poolse Aleksandra Kalucka met 6,64 bloedsnel was - zonder meer de rapste finale ooit. De strijd om plek drie ging tussen twee Indonesische dames en werd in 6,82 seconden gewonnen door Desak Made Rita Kusuma Dewi, voor Rajiah Sallsabillah (6,90).

Speed mannen
Net als een World Cup eerder stond Long Jinbao in de finale, dit keer had de Chinees nog grotere indruk gemaakt door in de halve finales met 5,05 seconden het wereldrecord te benaderen. In de eindstrijd was hij bijna net zo snel: met 5,11 seconden klopte hij de verrassende Spanjaard Erik Noya (5,49). In een Indonesisch onderonsje om plek drie was Aspar Aspar met 5,53 te sterk voor Veddriq Leonardo (6,59), die een foutje maakte. Hun landgenoot Kiromal Katibin noteerde in de kwalificaties met 5,009 seconden wéér een nieuw wereldrecord, maar werd in de knockoutfase in ronde één uitgeschakeld.

Lead vrouwen
Maar liefst vier van de acht finalistes slaagden erin de top te behalen, en dan is het geen verrassing dat Janja Garnbret één van hen is. Op basis van haar resultaat in de halve finales pakte de Sloveense de winst, voor de Italiaanse Laura Rogora en Seo Chae-hyun uit Zuid-Korea - de Oostenrijkse Jessica Pilz topte de route ook, maar moest genoegen nemen met de vierde plek.

Lead mannen
Adam Ondra maakte zijn comeback en de Tsjech liet gelijk zien het bepaald niet verleerd te zijn: hij pakte de winst, hoewel hij de top nét niet haalde. Ondra kwam net zo hoog als de Japanner Taisei Homma, die op basis van zijn resultaat in de halve finales tweede werd. De Sloveen Luka Potocar was de 'best of the rest' en werd op enige afstand derde, vlak voor de Duitser Yannick Flohé en de Amerikaan Sean Bailey.