HBO scoort bij Emmy-nominaties

Het was weer een goed jaar voor abonneezender en streamingdienst HBO; voor de komende Emmy Awards maken zij de meeste kans om in de prijzen te vallen.

De serie Succession, ook op FOK! populair, werd 25 keer genomineerd. De serie maakt kans op Beste Drama, maar ook veel acteerprijzen; kanshebbers zijn Brian Cox, Jeremy Strong, Sarah Snook J. Smith-Cameron, Nicholas Braun, Kieran Culkin en Matthew Macfadyen.

De HBO-serie The White Lotus, waarvan het eerste seizoen vertelde over vakantiegangers in een hotel in Hawaii, kreeg 20 nominaties. Er gingen er ook 20 naar Ted Lasso, de populaire comedyserie op Apple TV+. Nieuwkomer in de comedy-categorie is Only Murders in the Building, in de VS te zien op Hulu en in Nederland op Disney+, waar Steve Martin en Martin Short het tegen elkaar opnemen in dezelfde categorie. De serie heeft in totaal 17 nominaties, wat voor een nieuwe serie best veel is.

Streamingigant Netflix moet HBO voor zich laten dit jaar; de meeste nominaties ontving het voor Stranger Things, Squid Game en het laatste seizoen van Ozark. Bijzonder aan de 14 nominaties voor Squid Game is dat het het hoogste tot nu toe is voor een serie in een 'buitenlandse taal' (de serie is Koreaans). In totaal verzamelde Netflix 105 nominaties; HBO (en HBO Max) heeft een lijstje met 140. Het is het tweede jaar op rij dat HBO boven Netflix uitstijgt.

De Emmy Awards zijn de jaarlijkse televisieprijzen van de Amerikaanse televisie-industrie en feitelijk de 'Oscars van de televisie'. Een Emmy-jaar loopt van 1 juli t/m 30 juni. De prijzen zelf worden uitgereikt tijdens een awardshow op 12 september. Wie even wil neuzen in de complete lijst met nominaties (zit jouw favoriete serie erbij?) kan deze PDF bekijken.