Jungels wint eerste Alpenetappe in de Tour vanuit vroege vlucht

Bob Jungels heeft de negende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Luxemburger van AG2R Citroën kwam in de eerste Alpenrit als eerste over de streep. Tadej Pogacar blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Vandaag stond de eerste Alpenrit op het programma tussen Aigle en Châtel over 192 kilometer, onderweg moesten de renners vier beklimmingen over, waarvan de laatste twee van de eerste categorie waren. Vanuit de start werd er direct hard gereden en was het lang wachten tot de juiste kopgroep de ruimte kreeg. In eerste instantie reden vijftien renners weg en later konden zes renners aansluiten en kregen we een grote kopgroep. Ook Wout van Aert was mee en hij pakte ook de punten in de tussensprint en liep in dat klassement alleen maar verder uit.

Na de eerste twee beklimmingen, de Côte de Bellevue van de vierde categorie en de Col des Mosses van de tweede, was de voorsprong opgelopen tot zo'n 3,5 minuut waardoor Rigoberto Urán eventjes virtueel in het geel stond, maar gedurende de rit verkleinde het team van Pogacar het gat naar de koploper.

Op zestig kilometer van de finish ging Jungels ervandoor, samen met Simon Geschke, terwijl de voormalige kopgroep langzaam uit elkaar begon te vallen. De Duitser pakte de bergpunten op de Col de la Croix, en nam de leiding in het bergklassement over. Na de bergpunten liet Geschke zich terugzakken en ging Jungels er alleen vandoor.

De sterke Luxemburger van AG2R Citroën begon met een voorsprong van een kleine twee minuten op zijn eerste achtervolgers aan de Pas de Morgins, een onregelmatige klim van 15,4 kilometer à 6,1 procent. Op de klim van de eerste categorie probeerde Thibaut Pinot het gat naar Jungels te dichten. De Fransman verkleinde snel het gat naar de Luxemburger, maar zou nooit meer terugkomen bij Jungels. Jungels was zo op weg naar de overwinning, terwijl Pinot nog werd gegrepen door or Jonathan Castroviejo en Carlos Verona.

Pogacar sprong in de finale nog weg uit de groep met favorieten en alleen Jonas Vingegaard kon hem volgen. De meeste klassementsrenners verloren maar een paar seconden, maar Aleksandr Vlasov wat(+1.16), Daniel Martínez (+16.02) kan een goed klassement vergeten.