Baanwielrenners grijpen naast podiumplaatsen op Nations Cup

De derde en voorlaatste dag van de Nations Cup baanwielrennen in het Colombiaanse Cali heeft zaterdagavond niet echt Nederlands succes opgeleverd. Deelname was er voldoende, maar het leverde geen podiumplaatsen op.

500m tijdrit vrouwen
Met een tijd van 32,957 seconden haalde Guo Yufang flink uit, waarna de Chinese nog één finaliste af moest wachten. Thuisfavoriete Martha Bayona was in de kwalificatie de snelste, maar wel langzamer dan Guo's finaletijd. Ze trok alles uit de kast en dat werkte: met 32,952 seconden was ze vijf duizendsten sneller en pakte ze de winst, voor Guo en diens landgenote Yuan Liying (33,539). Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet werden vierde en zevende.

Individuele achtervolging mannen
Een Italiaans onderonsje in de finale, waar Davide Plebani heel even bij Jonathan Milan in de buurt bleef. Milan bleef echter maar gas geven en daar was Plebani niet tegen opgewassen: na ruim drie kilometer werd hij ingehaald en was de race voor hem voorbij. Milan trok door en finishte in een indrukwekkende 4:05,373 minuten, terwijl de Chinees Cheng Tingzhuang in 4:18,932 de strijd om brons won van thuisrijder Juan Barboza.

Koppelkoers mannen
Heel even kon Mexico het ze lastig maken, maar Francesco Lamon en Michele Scartezzini waren namens Italië veel te sterk in het behoorlijk matig bezette veld. Ricardo Peña en Jorge Peyrot uit Mexico werden wel tweede, plek drie was voor thuisdup Juan Arango/Jordan Parra.

Keirin mannen
Jeffrey Hoogland had zich geplaatst voor de finale, maar toch niet: hij werd teruggezet naar de kleine finale, waar Harrie Lavreysen het ook mee moest doen, omdat hij in de halve eindstrijd zijn lijn niet hield. Lavreysen won die kleine finale, Hoogland werd er vierde. De grote finale werd een prooi voor Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago, voor de Thai Jai Angsuthasawit en Sam Dakin uit Nieuw-Zeeland. Een nare val gelijk na de finish ontsierde de boel, maar iedereen leek relatief goed weg te komen.

Omnium vrouwen
Jennifer Valente was een klasse apart: de Amerikaanse won de scratch, de tempokoers én de afvalkoers en in de afsluitende puntenkoers verdedigde ze haar positie met verve. Victoria Velasco uit Mexico hield haar tweede plek in de puntenkoers vast, terwijl Liu Jiali uit China plek drie verdedigde. Mylene de Zoete kwam er niet echt aan te pas en werd negende.