FOK! Wat een weer extra: Trap er niet in!

Goedemogge!

Half weerland staat op zijn kop. De weermodellen laten al dagen temperaturen zien van méér dan 40 graden, en vandaag sloeg echt alles. Het GFS-model laat al geruime tijd temperaturen zien van ruim boven de 40 graden voor volgende week. Vandaag zag ik zelfs 46 graden staan, en 41 graden in Den Helder. Fantasie natuurlijk. 

Probleem is echter wel dat het de laatste dagen consequent in de uitvoer zit. Toch zijn temperaturen van boven de 35 graden niet heel erg waarschijnlijk. Goed, koud zal het zeker niet worden, maar om dergelijke temperaturen te krijgen moet alles 100% perfect vallen. En dat zie ik om eerlijk te zijn niet gebeuren. De nep-Primeurman uit Santpoort was zelfs al bescheiden genoeg om daar 2 tot 3 graden vanaf te trekken. 

De échte Primeurman (ik dus) weet echter wel beter. Met name het genoemde GFS-model laat zich leiden door de bovenlucht-temperaturen en niet door invloeden, zoals de zeewind of een veranderende windrichting. In ons kleine landje kan dat een enorm verschil uitmaken. Dat het warm gaat worden, is iets wat vrijwel alle computermodellen laten zien, of toch niet....

Verder hebben we nog het tijdsbestek waarin dit alles te zien is. Nog steeds zijn deze temperaturen ruim een week vooruit, maar de emoties lopen nu al hoog op. Er was ook al een model dat het ineens van 42 graden op zondag, naar 18 graden op maandag liet afkoelen. Eeuhh, niet realistisch natuurlijk, aangezien er absoluut geen enkel teken is van enige neerslag c.q onweersbuien. 

Ook de verschillen tussen noord en zuid zijn enorm. Terschelling kan dan ineens 17 graden hebben, terwijl Arcen 35 graden heeft. En dan vergeet ik ook nog de amateur-stations. 

Goed, dat het binnenland warmer is dan het noorden en langs de kust is geen hogere wiskunde. 

Voorlopig is het zo dat de komende week met name dinsdag en woensdag verlopen zoals vrij normaal is in een zomer. Iets boven de 20 graden op de Wadden tot ongeveer 29 graden in het zuiden. De 30 graden zal ook wel behaald worden in het zuiden, maar dan niet grootschalig.

Donderdag en vrijdag zijn iets koeler, en dan opnieuw met name in het noorden. 

En daarna? Geen idee. Vriezen zal het in ieder geval niet. 

(Psst, ik heb nogal last van de hooikoorts en de bijwerkingen van de medicatie, dus ik kies mijn momenten even uit om wat te vertellen. )

Heel erg veel dank ook aan Joppie... eeh sorry, Jappie... weer mis.. misschien Jippie?